2 z 10Zupa kurkowa
Zupa, w której złociste kurki spotykają się ze świeżym koperkiem i śmietaną, to chyba najlepsza propozycja na coraz chłodniejsze wieczory. Aby ją przygotować, będziesz potrzebować ok. ½ kg oczyszczonych kurek, 1 posiekaną w kostkę cebulę, 6 szklanek bulionu z warzyw, 3 pokrojone w kostkę ziemniaki, ½ szklanki drobnego makaronu, np. literki lub gwiazdki, olej, masło, ½ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, świeży koperek oraz sól i pieprz do smaku.
Kurki opłucz pod zimną wodą. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodaj kurki i odparuj cały płyn, który pojawi się na patelni. Wrzuć 2 łyżki masła i dokładnie wymieszaj. Zawartość patelni dodaj do gotującego się bulionu, wrzuć ziemniaki, a po kilku minutach makaron. Gotuj aż do miękkości. Następnie dolej kilka łyżek śmietany, uważając, aby się nie zwarzyła. Doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem. Podawaj w głębokim talerzu ze świeżym koperkiem, natką pietruszki i pieczywem.