6 z 10Grzyby marynowane
Zimą nie ma nic lepszego niż zamknięte w słoiku marynowane grzybki, które przygotowaliśmy jesienią. Wzbogacą smak wędlin, kanapek, pieczonych mięs oraz dań obiadowych. Warto poświęcić kilka chwil na ich przygotowanie, aby w zimowy wieczór móc otworzyć słoiczek z grzybami i delektować się ich aromatem. Oczyść 2 kg świeżych podgrzybków albo prawdziwków, przygotuj 3 ½ szklanki wody, 1 łyżkę cukru, 1 szklankę octu, 1 łyżeczkę soli, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego oraz ziaren czarnego pieprzu.
Grzyby po oczyszczeniu zagotuj w dużym garnku, zmień wodę i zagotuj ponownie, a następnie odcedź. Powkładaj je do jednakowych małych słoików do ¾ wysokości, zostawiając miejsce na zalewę. W garnku zagotuj wodę z octem, solą, cukrem oraz przyprawami. Gotuj przez 5 minut i odstaw do wystygnięcia. Lekko ciepłą zalewą napełniaj słoiki z grzybami. Zakręć i wkładaj do dużego garnka wypełnionego wodą ze ścierką na dnie. Zagotuj słoiki i pasteryzuj przez ok. 7 minut. Ostudzone i wytarte słoiki z marynowanymi grzybami możesz przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu przez wiele miesięcy.