7 z 10Zapiekanka z kaszą i grzybami
Kiedy po wyczerpującym, chłodnym dniu wrócisz do domu, przygotuj pożywną, a przede wszystkim pyszną i łatwą zapiekankę z kaszą gryczaną i świeżymi grzybami. Aby ją zrobić, potrzebujesz ok. 800 g dowolnych świeżych lub mrożonych grzybów, 300 g kaszy gryczanej, 1 posiekaną cebulę, 1 szklankę śmietany, 80 g masła, 1 jajko, starty żółty ser oraz oliwę, sól i pieprz.
Kaszę przepłucz na sicie i przełóż do rozgrzanego garnka z łyżką oliwy. Nieustannie mieszając, zalej 500 ml wrzątku, dodaj połowę masła i posól do smaku. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, gorący garnek zawiń w koc. Na patelni roztop masło, dodaj pokrojone w cienkie plastry grzyby i posiekaną cebulę. Dopraw solą, pieprzem i duś, aż grzyby będą miękkie. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wyłóż połowę kaszy. Pokryj nią dno, na wierzch wyłóż farsz grzybowy i drugą warstwę kaszy. W miseczce roztrzep jajko ze śmietaną, dopraw solą i wylej na całą powierzchnię zapiekanki. Posyp startym żółtym serem i zapiekaj przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.