Poznaj 5 produktów, które są bardziej słone, niż myślisz

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia norma dziennego spożycia soli wynosi 5 g. Natomiast Polacy jedzą ją zdecydowanie w nadmiarze. Co ciekawe, mimo że zdecydowana większość z nas wie, że zbyt duża ilość soli w diecie bardzo szkodliwie wpływa na zdrowie, to w dalszym ciągu 27 proc. z nas dosala potrawy jeszcze przed spróbowaniem. Czy naprawdę musimy to robić? Sprawdźmy, jak bardzo słone są niektóre produkty.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

/ 5Czekoladowy mit

Sól w czekoladzie? A jednak! Gorąca czekolada to pyszny pomysł na małe co nieco, pamiętaj jednak, że kubek napoju w ok. 7 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie na sól.

/ 5Sosy do sałatek

Obraz
© Zdjęcie sałatki i sosu / Shutterstock

Warto podkreślić, jak dużo soli mają marynaty i sosy do sałatek. Dwie łyżki mogą zawierać nawet 300 mg sodu, przy czym 1 g sodu odpowiada 2,5 g soli. Po dokonaniu obliczeń wychodzi więc, że w ten sposób przyjmujemy – prawie niezauważalnie – nawet do 15 proc. naszego dziennego zapotrzebowania.

/ 5Płatki zbożowe

Obraz
© Zdjęcie płatków / Shutterstock

Wiele osób rozpoczyna dzień od płatków zbożowych na śniadanie. Tymczasem jedna porcja – około 30 g – to jednocześnie (w zależności od rodzaju płatków) od 180 do 300 mg sodu, czyli 450 do 750 mg soli. W tej grupie pokarmów najmniej soli jest w płatkach owsianych, otrębach, ryżu preparowanym (poniżej 0,05 g/100 g), a najwięcej w płatkach żytnich, pszennych, kukurydzanych oraz wszelkiego rodzaju smakowych: nawet 1,6-3 g/100 g.

/ 5Pączki

Obraz
© Zdjęcie pączków / Shutterstock

Unikasz pączków, żeby nie przejadać się cukrem? Okazuje się, że sama kruszonka na drożdżówce może zawierać nawet 200 mg sodu, Sodem traktowane jest również pakowane pieczywo, dzięki czemu jest ono dłużej przydatne do spożycia. Powinniśmy więc uważać na te produkty.

/ 5Obniżona zawartość sodu

Obraz
© Zdjęcie soli / Shutterstock

Produkty o obniżonej zawartości sodu wydają się właściwym wyborem. Pamiętajmy jednak, że oznacza to tylko redukcję soli (np. o 25 proc.), a nie jej zupełne wyeliminowanie. Również w tym wypadku musimy liczyć się z tym, aby nie przekroczyć zalecanej dziennej dawki.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka