Poznaj erytrytol – cukier bez kalorii
Mówi się, że cukier i sól to biała śmierć. 100 gramów białego, rafinowanego cukru to aż 386 kcal. Dodajemy go, aby poprawić smak przygotowanych potraw. Ale czy wiesz, że możesz zastąpić go naturalnym składnikiem, praktycznie pozbawionym kalorii (20kcal/100 g) i szkodliwych dla organizmu właściwości?
Wypróbuj erytrytol. To naturalnie słodka substancja, którą możemy pozyskać poprzez fermentację kukurydzy, winogron, gruszek, melonów oraz innych owoców. W procesie filtracji, krystalizacji i suszenia możemy uzyskać czysty produkt słodzący, który pozbawiony jest dodatkowych substancji. Dowiedz się, jakie korzyści zdrowotne uzyskasz, kiedy zastąpisz tradycyjny cukier erytrytolem.
Coraz więcej cukru w naszej diecie
Erytrytol został odkryty w 1874 roku, jednak dotąd nie był szerzej znany w przemyśle spożywczym ze względu na małą wydajność pozyskiwania go (a co za tym idzie dość wysoką cenę – około 40 zł za kilogram). Dopiero w połączeniu ze stewią, nadającą mu odpowiednią słodycz, zaczyna być częściej stosowany w kuchni.
Erytrytol wyglądem przypomina tradycyjny cukier i tak samo jak on może być wykorzystywany – do słodzenia, gotowania i pieczenia. Jednak jest mniej słodki (osiąga słodkość ok. 75 proc.), poza tym nie jest przyswajalny przez organizm, zatem nie zawiera kalorii i ma zerowy indeks glikemiczny.
Miód, stewia, fruktoza i erytrytol – to alternatywy dla tradycyjnego cukru
Badania przeprowadzone przez agencję badawczą TNS Polska wykazały, że Polacy nadużywają cukru. Każdego dnia spożywamy średnio 10 łyżeczek tego produktu (który dodawany jest jako słodzik do napojów, ciast i innych potraw), podczas gdy Światowa Organizacja Zdrowia przekonuje, że ok. 55 proc. energii dostarczanej organizmowi w ciągu dnia powinno pochodzić nie z cukrów prostych, ale z węglowodanów złożonych.
Mamy wiele produktów, którymi możemy zastąpić biały cukier – cukier brzozowy, stewia, miód, fruktoza. Erytrytol jest w tej grupie znacznie mniej znany, mimo że nie powoduje próchnicy i nie działa przeczyszczająco. Jego spożycie nie niszczy zdrowia, nie podnosi poziomu glukozy czy insuliny we krwi, w związku z czym jest polecany nawet osobom zmagającym się z cukrzycą.
Zdrowy słodzik – erytrytol
Jeżeli w codziennej diecie używamy za dużo cukru, możemy spodziewać się poważnych konsekwencji w przyszłości. Cukier może prowadzić do przybierania na wadze, zwiększa ryzyko chorób serca oraz cukrzycy, może wywołać próchnicę i problemy skórne. Jednak bardzo ciężko jest nam z niego zrezygnować, dlatego poleca się zastępować go naturalnymi składnikami.
Erytrytol jest zdrowym słodzikiem, w Europie został dopuszczony do użytku w 2006 roku, natomiast w Polsce przyjęty jako legalny dodatek do żywności w 2008 r. Erytrytol należy do grupy polili – alkoholi cukrowych i w tej grupie jest bezkonkurencyjny, ponieważ nie tylko nie szkodzi, ale pozytywnie wpływa na zdrowie.
Właściwości erytrytolu
Erytrytol ma bardzo łagodny wpływ na organizm. Nie psuje zębów, nie podrażnia jelit (nawet przy jednorazowym spożyciu na poziomie 50 gramów nie powoduje biegunek), poza tym jest praktycznie nieprzyswajalny przez organizm, który wydala go przez układ moczowy w niezmienionej postaci w ciągu mniej więcej doby po spożyciu.
Co ciekawe, erytrytol wykazuje działanie antyoksydacyjne – usuwa z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników. Słodzik ten nie uzależnia i można go stosować w identyczny sposób, co cukier tradycyjny. Kupimy go w sklepach ze zdrową żywnością, jednak musimy przygotować się na wydatek rzędu 30-50 zł za kilogram.