Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Poznaj gorzką prawdę – czy fruktoza jest naprawdę dobra dla twojego organizmu?

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 27.05.2021 21:49
Poznaj gorzką prawdę – czy fruktoza jest naprawdę dobra dla twojego organizmu?
Poznaj gorzką prawdę – czy fruktoza jest naprawdę dobra dla twojego organizmu? (Zdjęcie jabłek i cukru/Shutterstock)

Panuje moda na zastępowanie zwykłego, białego cukru innymi słodkimi substancjami, które mają być zdrowsze dla naszego organizmu niż wytwór z buraka cukrowego. Są też osoby, które rezygnują ze słodzenia kawy i herbaty oraz jedzenia słodyczy, jednak zwiększają porcje owoców, tłumacząc, że w ten sposób osładzają sobie życie fruktozą. Czy aby na pewno to najlepsze i najzdrowsze wyjście?

spis treści

1. Słodkie życie z fruktozą i glukozą

Najbardziej popularne cukry, które możemy znaleźć w większości słodzonych napojów, takie jak sacharoza i syrop kukurydziany, składają się z dwóch prostych cukrów: glukozy i... fruktozy. O ile glukoza jest cukrem produkowanym przez każdą komórkę naszego ciała, a przez to niezbędnym do życia, o tyle fruktoza jest nam całkowicie zbędna. Ludzkie organizmy jej nie produkują, a w całej historii ewolucji ten cukier nie był spożywany inaczej niż w postaci dojrzałych owoców. W dodatku glukoza i fruktoza są różnie metabolizowane.

2. Fruktoza a wątroba

Kluczowe jest zrozumienie tego, że każda komórka naszego ciała używa i potrzebuje glukozy, a fruktoza jest przetwarzana tylko przez jeden organ – wątrobę. Kiedy nasza dieta bogata jest w duże ilości fruktozy, wątroba jest przeciążona i zaczyna zamieniać ten cukier w tłuszcz. Dlatego właśnie jest ona siłą napędową wielu poważnych i powszechnych dziś chorób, takich jak otyłość, choroby serca, cukrzyca typu 2, a także wielu nowotworów i obniżenia odporności.

Zobacz film: "Fakty i mity o zamiennikach cukru"

3. Bez paniki

Fruktoza faktycznie jest szkodliwa dla naszego organizmu, ale tylko wtedy, gdy jest spożywana w dużych ilościach, dlatego jej szkodliwość nie dotyczy owoców. Aby sobie zaszkodzić, trzeba zjeść kilogramy, jeśli nie tony owoców. W dodatku w owocach znajdziemy rozwodnioną fruktozę, dlatego nie zawierają one tak dużego jej stężenia jak w przypadku napojów słodzonych syropem fruktozowym. Ponadto owoce zawierają mnóstwo błonnika, który pozwala szybciej wydalać pokarmy i nie dopuszcza do odkładania się szkodliwych substancji.

Negatywne skutki spożywania fruktozy mogą więc wystąpić, gdy dostarczamy ją organizmowi w dużych stężeniach i w towarzystwie nadmiaru kalorii i innych cukrów. Czytajmy więc etykiety kupowanych przez nas słodkości, a jeśli znajdziemy w składzie syrop fruktozowy, odłóżmy produkt na półkę. Jeżeli jednak jedynym źródłem fruktozy w naszej diecie są owoce i warzywa, nie ma czym się martwić – ich spożywanie jest w pełni bezpieczne i zalecane.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze