Poznaj produkty spożywcze bogate w składniki odżywcze
Ryby są bogate w niezbędne dla naszego organizmu tłuszcze omega. Regularne spożywanie ryb obniża ryzyko wystąpienia chorób serca, nowotworów, udaru mózgu oraz cukrzycy. Zaleca się spożywanie tej grupy produktów przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Jaja
Stanowią najlepsze źródło białka. Oprócz tego jaja zawierają aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto, w żółtkach zawarta jest cholina, która zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie.
Czosnek
Badania naukowe sugerują, że czosnek może obniżać poziom cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów. Co więcej, spożywany każdego dnia ząbek czosnku może o połowę obniżyć ryzyko wystąpienia ataku serca. Warto również wiedzieć, że produkt ten zawiera allicynę, która wykazuje właściwości antybakteryjne. To właśnie z tego względu czosnek jest idealnym środkiem naturalnym wspomagającym walkę naszego organizmu z chorobami.
Kapusta
Warzywa kapustne zawierają indole, związki znane ze swoich właściwości antynowotworowych. Na podstawie badań klinicznych stwierdzono, że spożywanie kapusty może zmniejszyć ryzyko nowotworu okrężnicy nawet o 66%. Poza tym, warzywa kapustne stymulują układ odpornościowy organizmu.
Awokado
Zawiera niezwykle zdrowe dla naszego organizmu jedno- oraz wielonienasycone tłuszcze. Odnotowano, że regularne spożywanie owocu awokado może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka, chorób serca oraz cukrzycy. Ponadto, jest to bogate źródło luteiny – substancji, która korzystnie wpływa na nasze oczy oraz skórę.
Migdały
Te owoce pestkowe są bogate we włókna stymulujące prawidłową pracę naszego układu pokarmowego. Co więcej, są one źródłem cennych dla organizmu jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i ich regularne spożywanie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca.
Jabłka
Jabłka są cennym źródłem silnych przeciwutleniaczy – kwercetyny oraz katechin – które chronią komórki naszego organizmu przed uszkodzeniami. Co więcej, w skórce jabłka znajduje się duża ilość błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego.
Granaty
Owoce te są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Na podstawie badań klinicznych wykazano, że regularne spożycie soku z granatu zapobiega chorobom serca i mózgu. Granat chroni również nasze zęby przed powstawaniem płytki nazębnej.
Gorzka czekolada
Zawarte w gorzkiej czekoladzie kakao jest źródłem flawonoli – silnych przeciwutleniaczy, chroniących nasze komórki przed działalnością wolnych rodników. Ciemna czekolada spożywana z umiarem może również obniżać poziom złego cholesterolu LDL.
Czerwone wino
Lampka czerwonego wina wypijana każdego dnia korzystnie działa na układ sercowo-naczyniowy, gdyż zwiększa stężenie dobrego cholesterolu HDL. Dodatkowo zawarte w winie silne przeciwutleniacze, takie jak resweratrol oraz saponiny, wzmacniają naczynia krwionośne.