Poznaj produkty spożywcze bogate w składniki odżywcze

Ryby są bogate w niezbędne dla naszego organizmu tłuszcze omega. Regularne spożywanie ryb obniża ryzyko wystąpienia chorób serca, nowotworów, udaru mózgu oraz cukrzycy. Zaleca się spożywanie tej grupy produktów przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

/ 9Jaja

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Stanowią najlepsze źródło białka. Oprócz tego jaja zawierają aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto, w żółtkach zawarta jest cholina, która zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie.

/ 9Czosnek

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Badania naukowe sugerują, że czosnek może obniżać poziom cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów. Co więcej, spożywany każdego dnia ząbek czosnku może o połowę obniżyć ryzyko wystąpienia ataku serca. Warto również wiedzieć, że produkt ten zawiera allicynę, która wykazuje właściwości antybakteryjne. To właśnie z tego względu czosnek jest idealnym środkiem naturalnym wspomagającym walkę naszego organizmu z chorobami.

/ 9Kapusta

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Efraimstochter / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Warzywa kapustne zawierają indole, związki znane ze swoich właściwości antynowotworowych. Na podstawie badań klinicznych stwierdzono, że spożywanie kapusty może zmniejszyć ryzyko nowotworu okrężnicy nawet o 66%. Poza tym, warzywa kapustne stymulują układ odpornościowy organizmu.

/ 9Awokado

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Zawiera niezwykle zdrowe dla naszego organizmu jedno- oraz wielonienasycone tłuszcze. Odnotowano, że regularne spożywanie owocu awokado może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka, chorób serca oraz cukrzycy. Ponadto, jest to bogate źródło luteiny – substancji, która korzystnie wpływa na nasze oczy oraz skórę.

/ 9Migdały

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Te owoce pestkowe są bogate we włókna stymulujące prawidłową pracę naszego układu pokarmowego. Co więcej, są one źródłem cennych dla organizmu jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i ich regularne spożywanie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca.

/ 9Jabłka

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Jabłka są cennym źródłem silnych przeciwutleniaczy – kwercetyny oraz katechin – które chronią komórki naszego organizmu przed uszkodzeniami. Co więcej, w skórce jabłka znajduje się duża ilość błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego.

/ 9Granaty

Obraz
© Zdjęcie autorstwa LoggaWiggler / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Owoce te są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Na podstawie badań klinicznych wykazano, że regularne spożycie soku z granatu zapobiega chorobom serca i mózgu. Granat chroni również nasze zęby przed powstawaniem płytki nazębnej.

/ 9Gorzka czekolada

Obraz
© Zdjęcie autorstwa stux / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Zawarte w gorzkiej czekoladzie kakao jest źródłem flawonoli – silnych przeciwutleniaczy, chroniących nasze komórki przed działalnością wolnych rodników. Ciemna czekolada spożywana z umiarem może również obniżać poziom złego cholesterolu LDL.

/ 9Czerwone wino

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Lampka czerwonego wina wypijana każdego dnia korzystnie działa na układ sercowo-naczyniowy, gdyż zwiększa stężenie dobrego cholesterolu HDL. Dodatkowo zawarte w winie silne przeciwutleniacze, takie jak resweratrol oraz saponiny, wzmacniają naczynia krwionośne.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka