2 z 6Wspomaga serce
Regularne sięganie po ugli pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, co chroni układ sercowo-naczyniowy przed licznymi chorobami. Obniża się ciśnienie krwi, spada ryzyko zawału, udaru mózgu i miażdżycy. Wysoka zawartość witaminy C (wystarczy połówka owocu, by pokryć 70 proc. zapotrzebowania na ten składnik) wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Nie bez znaczenia jest także obecna w ugli witamina A, E, witaminy z grupy B oraz wapń, żelazo, potas czy magnez.
Ugli warto polecić zwłaszcza osobom narażonym na silny stres, palącym papierosy czy aktywnym fizycznie, które w największym stopniu narażone są na deficyty witamin. Co ciekawe, owoc może pomóc uniknąć nieprzyjemnych objawów kaca, sprzyjając produkcji enzymu przyspieszającego usuwanie alkoholu z krwi.