3 z 6Fasolka na zdrowie
Fasolka szparagowa ma wiele wartości odżywczych. Można w niej znaleźć m.in. białko, potas, magnez, fosfor, cynk. Jest także źródłem wielu witamin: A, C, E, K oraz B6. Wiele osób sięga po nią również w przypadku niedoboru żelaza w organizmie. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego spożywanie jej zaleca się kobietom ciężarnym lub tym, które dziecko dopiero mają w planach. Kwas foliowy wpływa bowiem na prawidłowy rozwój płodu.
Poza tym fasolka szparagowa to doskonała propozycja dla osób mających problemy z nadwagą i będących na diecie. Dzięki dużej zawartości błonnika pomaga regulować procesy trawienne, przyspiesza metabolizm. Zapobiega odkładaniu się tłuszczu w organizmie, obniżając jednocześnie poziom tzw. złego cholesterolu. Fasolka ma niski wskaźnik glikemiczny. 100 g to tylko 27 kcal. Jest sycąca, a przy tym nie tuczy. Poza tym pomaga oczyścić organizm z toksycznych substancji.