Trwa ładowanie...

Poznaj właściwości mangostanu (WIDEO)

 Magdalena Pietras
Magdalena Pietras 09.09.2019 12:58

Mangostan, chociaż jest niewielkim owocem (rozmiarem najbliżej mu do mandarynki), to zawiera w sobie mnóstwo antyoksydantów, między innymi ksantonów, polifenoli, katechin i koenzymu Q10.

Od jakiegoś czasu mangostan jest dostępny także w marketach i dyskontach.

Dzięki swoim właściwościom hamuje przedwczesne starzenie się organizmu, a dodatkowo wzmacnia system odpornościowy, chroniąc przed infekcjami.

Mangostan łagodzi objawy towarzyszące kobietom podczas menopauzy. Wspiera także prawidłową pracę serca oraz układu krążenia. Regularne spożywanie go obniża także poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Właściwości tego egzotycznego owocu działają także przeciwzapalnie i antynowotworowo. Dodatkowo mangostan jest bardzo bogaty w błonnik, co sprawia, że jest świetnym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. Regularne jedzenie zapewnia szczupłą sylwetkę.

Mangostan jest także źródłem wielu witamin i minerałów. Można w nim znaleźć przede wszystkim mnóstwo fosforu, potasu, wapnia, żelaza, a także witaminy C i witamin z grupy B. Mangostan jest niewielkim owocem. W smaku przypomina soczyste połączenie poziomki, ananasa, brzoskwini i liczi.

Najlepiej jeść je na surowo i wtedy, kiedy są świeże. Zachowują wtedy najwięcej wartości odżywczych i są najzdrowsze. Warto dodawać mangostan do zdrowego, zielonego koktajlu i jeść jako przekąskę w ciągu dnia.

Warto włączyć mangostan do swojej codziennej diety, wówczas zachowasz zdrowie, piękną i smukłą sylwetkę, a Twoje zdrowie znacznie się poprawi.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat wartości odżywczych mangostanu, sprawdź tabelę produktu. Dostępna jest TUTAJ**.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze