Wystarczy 6 plasterków. Naukowcy potwierdzają właściwości
Jest powszechnie znane, że za sprawą składników takich jak likopen, różne witaminy oraz potas, pomidory pozytywnie oddziałują na układ krążenia. Nowe badania potwierdzają znaczące korzyści płynące z dodania pomidorów do codziennej diety, a mianowicie na poziomie ciśnienia krwi w tętnicach.
1. Grupa badawcza skupiła się na osobach z nadciśnieniem
Zespół badawczy z Uniwersytetu w Barcelonie objął swoim badaniem grupę siedmiu tysięcy osób w wieku 55 do 80 lat. Wśród nich aż ponad 82 procent cierpiało na podwyższone ciśnienie tętnicze krwi:
- pierwszego poziomu (ze skurczowym ciśnieniem krwi w zakresie 140–159 mmHg oraz rozkurczowym 90–99 mmHg),
- drugiego poziomu (ze skurczowym ciśnieniem krwi między 160 a 179 mmHg i rozkurczowym od 100 do 109 mmHg),
- trzeciego poziomu (ze skurczowym ciśnieniem 180 mmHg lub wyższym i rozkurczowym 110 mmHg lub więcej).
Prośbą do uczestników było prowadzenie dzienników dotyczących ich diety, w tym informacje o częstości spożywania pomidorów. W ciągu trzech lat, naukowcy śledzili dietę oraz wartości ciśnienia tętniczego uczestników.
2. Zabezpieczają przed nadciśnieniem i wspomagają jego leczenie
Wyniki wykazały, że spożywanie 114 g, czyli około sześciu plasterków pomidora dziennie, może zmniejszyć ryzyko rozwoju nadciśnienia o 36 procent. Korzystny wpływ odnotowano również wśród osób już dotkniętych nadciśnieniem, lecz jedynie w przypadku pierwszego stopnia.
- Fakt, że u pacjentów z nadciśnieniem drugiego oraz trzeciego stopnia nie odnotowano znaczącego spadku wartości ciśnienia tętniczego wiąże się najprawdopodobniej z wiekiem osób badanych. Większość ochotników już na początku badania miała długotrwałe nadciśnienie. Zaobserwowano u nich również wysokie czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, które utrudniają osiągnięcie znaczących zmian – zwracają uwagę badacze.
- Pomidor to jedno z najczęściej spożywanych, szeroko dostępnych i niedrogich warzyw na świecie i stanowi ważny składnik najlepszych diet, takich jak dieta śródziemnomorska – zwraca uwagę współautorka badań, prof. Rosa Maria Lamuela-Raventós z Uniwersytetu w Barcelonie.
Zaleca się spożywanie pomidorów, jako warzywo o szczególnej wartości dla zdrowia serca, głównie za sprawą obecności potasu. Działanie likopenu, pigmentu nadającego pomidorom ich barwę, charakteryzuje się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi oraz przeciwzapalnymi. Co ciekawe, podgrzewanie pomidorów sprawia, że ilość związku rośnie, poprawia się też jego przyswajalność, dlatego działanie prozdrowotne będzie miał sos pomidorowy, a nawet dobrej jakości koncentrat czy ketchup.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Wyślij nam przez dziejesie.wp.pl