Chronią żyły przed zakrzepicą. Te produkty zmniejszają odkładanie złogów
Produkty, które chronią żyły przed zakrzepicą, mogą być systematycznie dostarczane organizmowi wraz z dietą, a ich dostępność jest bardzo wysoka. Tak naprawdę większość spośród nich mamy we własnym domu. Wystarczy odpowiednio wkomponować je w swój jadłospis. Które to produkty i jak działają?
1. Źródła kwasów tłuszczowych Omega-3
Żywność bogata w kwasy tłuszczowe Omega-3 odgrywa istotną rolę w obniżaniu ryzyka wystąpienia problemów z układem sercowo-naczyniowym, zwłaszcza u osób cierpiących na chorobę wieńcową oraz na nadciśnienie tętnicze. Działa przeciwzakrzepowo, zwiększa elastyczność ścian naczyń krwionośnych i tym samym usprawnia całe krążenie.
Zmniejsza więc ryzyko odkładania się złogów cholesterolu w świetle naczynia, co mogłyby je zwężać, a ostatecznie nawet blokować. To charakterystyczne nie tylko dla miażdżycy, ale i wszelkich chorób zakrzepowo-zatorowych.
Źródłami kwasów tłuszczowych Omega-3 są zwłaszcza tłuste ryby morskie, niektóre oleje roślinne tłoczone na zimno i nierafinowane, a także orzechy, nasiona i kiełki. Konkretnymi przykładami takiej żywności są: łosoś, sardynki, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, pestki dyni, olej lniany, olej z Pachnotki zwyczajnej, oliwa z oliwek.
2. Źródła składników mineralnych
Chcąc zmniejszyć ryzyko zakrzepicy, należy zadbać o to, aby dieta dostarczała odpowiednich ilości następujących minerałów:
magnez - reguluje procesy krzepnięcia krwi oraz zapewnia prawidłową akcję serca, zmniejszając ryzyko arytmii oraz tworzenia się zakrzepów. Ponadto obniża poziom cholesterolu we krwi. Jego dobrymi źródłami są np. nasiona roślin strączkowych, ziemniaki, banany czy kakao;
żelazo - pierwiastek ten odpowiada m.in. za dotlenienie organizmu, ponieważ uczestniczy pośrednio w przenoszeniu tlenu przez erytrocyty (krwinki czerwone). Jego niedobór pogarsza przebieg chorób sercowo-naczyniowych i zwiększa ryzyko ich wystąpienia. Źródłami żelaza są m.in. wątróbka, czerwone mięso, żółtka jaj, orzechy;
cynk - stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi. Udowodniono, że jego niedobór zwiększa ryzyko tworzenia się nowych żylaków, zaś odpowiednia podaż może nieco zmniejszać te już występujące. Źródłami cynku są m.in. ostrygi, mięso, jajka, sery podpuszczkowe czy grzyby.
Jeśli mamy podejrzenie, że zmagamy się z niedoborem tych pierwiastków, zawsze należy wykonać badanie krwi oceniające ich poziom. Wówczas można podjąć bezpieczną decyzję o ewentualnej suplementacji.
3. Źródła witaminy C
Witamina C jest bardzo silnym antyoksydantem i jednym z najsilniejszych znanych związków działających przeciwzakrzepowo. Wspiera produkcję kolagenu, który buduje ściany naczyń krwionośnych, uszczelnia je oraz uelastycznia.
Dodatkowo intensywnie zmniejsza poziom wolnych rodników tlenowych, które są potwierdzonym czynnikiem ryzyka chorób cywilizacyjnych, w tym choroby zakrzepowej. Witamina C rozrzedza krew, co zostało niejednokrotnie potwierdzone badaniami oraz jest aktualnie wykorzystywane w medycynie.
Źródłami witaminy C są m.in. acerola, owoce dzikiej róży, jagody goji, natka pietruszki, szczypiorek, zielone warzywa liściaste, papryka oraz pomidory. Można ją znaleźć niemal we wszystkich surowych owocach i warzywach.
4. Źródła antyoksydantów
Dobrymi źródłami antyoksydantów są owoce i warzywa, zwłaszcza surowe, niepoddane obróbce termicznej, ale także zioła, nasiona czy kiełki. To związki zdolne do neutralizacji nadmiernych ilości wolnych rodników tlenowych w organizmie, a także wspierające właściwe krążenie krwi, gojenie się ran, odporność czy obniżające poziom cholesterolu LDL.
Popularnymi antyoksydantami są m.in.,: karotenoidy, flawonoidy, witamina E, wspomniana wcześniej witamina C, likopen i wiele innych.
5. Czego unikać przy zakrzepicy?
Osoby chcące zmniejszyć ryzyko zakrzepicy bądź chorujące na tę chorobę i chcące ją kontrolować oraz stabilizować, powinny wykluczyć ze swojej diety przede wszystkim alkohol, tłuszcze nasycone (zwykle są to tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, np. wieprzowina, wołowina), kawę, a także cukier. Zwłaszcza ten występujący w słodyczach i żywności wysokoprzetworzonej. Oprócz pilnowania diety warto dbać o to, aby dzienna podaż kalorii nie przekraczała zapotrzebowania organizmu na nie. Nadwaga i otyłość są niezwykle istotnym czynnikiem ryzyka zakrzepicy.
Ten materiał prezentujemy w ramach współpracy z Patronite.pl. Autorem jest Kamil Radlak - Portal Fizjoterapeuty. Możesz wspierać Autora bezpośrednio na jego profilu na Patronite
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl