Tłuste ryby morskie nie tuczą i są bardzo zdrowe. Warto je jeść

Ryby powinniśmy jeść minimum dwa razy w tygodniu. Liczne badania naukowe potwierdzają, że poprawiają nasze zdrowie. Czy wszystkie gatunki są tak samo odżywcze? Warto zwrócić uwagę na tłuste ryby morskie. To bogactwo witamin A, B, D i E. Najnowsze badania pokazują, że chronią przed astmą. Ale to nie wszystko.

Tłuste ryby są cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.Tłuste ryby są cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Tłuste ryby – dlaczego warto je jeść

Tłuste ryby morskie są cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. To nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają zbawienny wpływ na nasz układ krążenia. Zapobiegają miażdżycy i nadciśnieniu tętniczemu,. Regulują poziom cholesterolu i rozbijają trójglicerydy we krwi. Obniżają tzw. ”zły cholesterol” LDL na rzecz ”dobrego cholesterolu” HDL i chronią przed tworzeniem się blaszek miażdżycowych.

Spożywanie tłustych ryb morskich korzystnie wpływa na nasz mózg. Zawarte kwasy omega-3 usprawniają zapamiętywanie nowych informacji, wpływają pozytywnie na proces uczenia oraz na rozwój intelektualno-ruchowy dzieci z ADHD. To także naturalna ochrona przed Alzheimerem.

Jedzenie tłustych ryb a astma

Badania kliniczne wykonane przez La Trobe University wykazały, że regularne jedzenie łososia, pstrąga czy sardynek ograniczyły objawy astmy oskrzelowej u dzieci. Sprawdzono to na dzieciach w wieku od 5 do 12 lat, które miały łagodną astmę.

Karmazyn - właściwości odżywcze

Przez pół roku połowa grupy spożywała dwie porcje gotowanych, tłustych ryb w ciągu tygodnia. Po tym czasie okazało się, że u dzieci, które spożywały tłuste ryby, objawy astmy znacznie się zmniejszyły w porównaniu do maluchów, które nie jadły ryb.

Tłuste ryby, czyli które?

Tłuste ryby morskie zawierają powyżej 130 kcal/100 g, jednak mimo większej ilości kalorii - nie tuczą. Nalężą do nich śledź (161 kcal/100 g), sardynka (169 kcal/100 g), makrela (181 kcal/100 g ), łosoś (201 kcal/100 g) i tuńczyk (137 kcal/100 g). Bez problemu dostaniemy je w polskich sklepach.

Wybierajmy jednak świeże ryby. Starajmy się nie kupować ryb w puszce, a jeśli już, niech będę to te w sosie własnym lub w wodzie.

Nieobojętne jest również odpowiednie przygotowanie posiłku. Największy błąd jaki popełniamy to smażenie ryby w panierce na głębokim tłuszczu. Najlepsze dla naszej diety będą ryby pieczone, duszone, grillowane lub gotowane na parze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka