Produkty, które karmią raka. Musisz na nie uważać

Naukowcy ze szpitala Akademii Medycznej Johns Hopkins nie mają dla nas dobrych wiadomości. Okazało się, że każdy z nas ma w sobie komórki nowotworowe. Nie są wykrywane w testach, dopóki nie osiągną pewnego rozmiaru.

W ciągu całego życia namnażają się ok. 6-10 razy. Sprawnie działający układ immunologiczny jest w stanie redukować ich liczbę, by nie doprowadzać do tworzenia się guzków.

Jeśli mimo wszystko wyczujemy guzka, świadczy to o obciążeniach genetycznych i niedoborach substancji odżywczych, na co ma wpływ nie tylko dieta i tryb życia, ale też środowisko.

Jak blokować niebezpieczne komórki?

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

Zobacz też: Zielona herbata zabija komórki nowotworowe w twoich ustach

Obraz
Źródło zdjęć: © Komórki nowotworowe mnożą się na przestrzeni życia (123RF)

/ 5Chemioterapia i naświetlanie

Chemioterapia i naświetlania są najbardziej popularnymi sposobami walki z nowotworem. Niestety, obie mogą przynieść tyle samo dobrego, co złego.

Chemiczne mieszanki podawane dożylnie niszczą komórki, niestety nie rozpoznając tych złych. Atakują więc szpik i komórki układu pokarmowego, krwionośnego, immunologicznego itp. Uszkadzają też narządy wewnętrzne. Naświetlanie natomiast wypala zdrowe tkanki i narządy.

Cierpi również nasz układ odpornościowy. Osłabienie organizmu skutkuje infekcjami i powikłaniami. Nie bez powodu w czasie chemioterapii wypadają włosy – cebulki są nieodżywione.

Złożoność choroby nie pozwala niestety na rezygnację z tych popularnych metod, jednak warto wiedzieć, że również dieta może przyczynić się do powstawania guzów. Które produkty karmią raka?

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

Zobacz też: Alternatywa dla chemioterapii

/ 5Cukier

Niemiecki biochemik Otto Heinrich Warburg odkrył, że namnażanie się komórek nowotworowych w dużym stopniu zależy od poziomu glukozy we krwi.

Organizm, który jest przecukrzony, uwalnia związek o nawie IGF (insulinopodobny czynnik wzrostu), odpowiadający za rozwój komórek ciała. W połączeniu z insuliną, prowadzi jednak do procesów zapalnych, które pobudzają powstawanie nowotworów.

Dr Susan Hankinston, epidemiolog z Harvard Medical School, poleca zastąpienie tradycyjnego cukru miodem akacjowym lub manuka, a także melasą. Unikaj natomiast słodzików, które zawierają aspartam.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

Zobacz też: Ograniczanie cukru

/ 5Sól

Nadmiar soli w diecie jest jedną z głównych przyczyn zachorowań na raka żołądka. Dzienna dawka soli powinna wynosić 6 g, jednak niewielu z nas tego przestrzega.

Jak podaje World Cancer Research Fund, przeciętny Brytyjczyk zjada każdego dnia ok. 8,6 g soli. Podobnie wygląda sytuacja w Polsce. Naukowcy wykazali, że nieprzekraczanie normy wyeliminowałoby 1/7 zachorowań.

Sól uszkadza nabłonek żołądka, powodując jego stany zapalne i doprowadzając do mnożenia się szkodliwych komórek. Ogranicz tę przyprawę i sól posiłki dopiero po przygotowaniu – wówczas dodasz jej znacząco mniej.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 5Mięso

Mięso, zwłaszcza czerwone, zawiera najwięcej hemu, który nadaje mu czerwoną barwę. Hem drażni i uszkadza śluzówkę jelita grubego i żołądka, namnażając jednocześnie komórki nowotworowe. Według Amerykańskiej Akademii Nauk, osoby które każdego dnia jadły ok. 80 g czerwonego mięsa, podniosły ryzyko zachorowania na raka o ponad 30 proc.

Białko mięsa jest też ciężkostrawne, dlatego powoduje tworzenie się złogów w jelitach. Enzymy, które je trawią, odpowiadają też za eliminację komórek raka. Im więcej mięsa w diecie, tym mniej enzymów dla zabijania nowotworów. Najbezpieczniejszym wyborem będzie kurczak, indyk i ryby.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 5Chipsy i frytki

Pieczone i smażone ziemniaki są źródłem akrylamidu, związku który powstaje w żywności w procesie obróbki cieplnej. Akrylamid działa toksycznie na układ nerwowy, degradując jego komórki. Wywołuje też mutacje genetyczne, co sprzyja powstawaniu guzków.

W 1994 roku Agencja Badań nad Rakiem zakwalifikowała ten związek jako potencjalnie niebezpieczny. Im bardziej chrupiące chipsy czy frytki, tym więcej w nich szkodliwej substancji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka