Produkty, które karmią raka. Musisz na nie uważać
Naukowcy ze szpitala Akademii Medycznej Johns Hopkins nie mają dla nas dobrych wiadomości. Okazało się, że każdy z nas ma w sobie komórki nowotworowe. Nie są wykrywane w testach, dopóki nie osiągną pewnego rozmiaru.
W ciągu całego życia namnażają się ok. 6-10 razy. Sprawnie działający układ immunologiczny jest w stanie redukować ich liczbę, by nie doprowadzać do tworzenia się guzków.
Jeśli mimo wszystko wyczujemy guzka, świadczy to o obciążeniach genetycznych i niedoborach substancji odżywczych, na co ma wpływ nie tylko dieta i tryb życia, ale też środowisko.
Jak blokować niebezpieczne komórki?
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Zielona herbata zabija komórki nowotworowe w twoich ustach
Chemioterapia i naświetlanie
Chemioterapia i naświetlania są najbardziej popularnymi sposobami walki z nowotworem. Niestety, obie mogą przynieść tyle samo dobrego, co złego.
Chemiczne mieszanki podawane dożylnie niszczą komórki, niestety nie rozpoznając tych złych. Atakują więc szpik i komórki układu pokarmowego, krwionośnego, immunologicznego itp. Uszkadzają też narządy wewnętrzne. Naświetlanie natomiast wypala zdrowe tkanki i narządy.
Cierpi również nasz układ odpornościowy. Osłabienie organizmu skutkuje infekcjami i powikłaniami. Nie bez powodu w czasie chemioterapii wypadają włosy – cebulki są nieodżywione.
Złożoność choroby nie pozwala niestety na rezygnację z tych popularnych metod, jednak warto wiedzieć, że również dieta może przyczynić się do powstawania guzów. Które produkty karmią raka?
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Alternatywa dla chemioterapii
Cukier
Niemiecki biochemik Otto Heinrich Warburg odkrył, że namnażanie się komórek nowotworowych w dużym stopniu zależy od poziomu glukozy we krwi.
Organizm, który jest przecukrzony, uwalnia związek o nawie IGF (insulinopodobny czynnik wzrostu), odpowiadający za rozwój komórek ciała. W połączeniu z insuliną, prowadzi jednak do procesów zapalnych, które pobudzają powstawanie nowotworów.
Dr Susan Hankinston, epidemiolog z Harvard Medical School, poleca zastąpienie tradycyjnego cukru miodem akacjowym lub manuka, a także melasą. Unikaj natomiast słodzików, które zawierają aspartam.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Ograniczanie cukru
Sól
Nadmiar soli w diecie jest jedną z głównych przyczyn zachorowań na raka żołądka. Dzienna dawka soli powinna wynosić 6 g, jednak niewielu z nas tego przestrzega.
Jak podaje World Cancer Research Fund, przeciętny Brytyjczyk zjada każdego dnia ok. 8,6 g soli. Podobnie wygląda sytuacja w Polsce. Naukowcy wykazali, że nieprzekraczanie normy wyeliminowałoby 1/7 zachorowań.
Sól uszkadza nabłonek żołądka, powodując jego stany zapalne i doprowadzając do mnożenia się szkodliwych komórek. Ogranicz tę przyprawę i sól posiłki dopiero po przygotowaniu – wówczas dodasz jej znacząco mniej.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Czy sól uzaleznia jak narkotyki?
Mięso
Mięso, zwłaszcza czerwone, zawiera najwięcej hemu, który nadaje mu czerwoną barwę. Hem drażni i uszkadza śluzówkę jelita grubego i żołądka, namnażając jednocześnie komórki nowotworowe. Według Amerykańskiej Akademii Nauk, osoby które każdego dnia jadły ok. 80 g czerwonego mięsa, podniosły ryzyko zachorowania na raka o ponad 30 proc.
Białko mięsa jest też ciężkostrawne, dlatego powoduje tworzenie się złogów w jelitach. Enzymy, które je trawią, odpowiadają też za eliminację komórek raka. Im więcej mięsa w diecie, tym mniej enzymów dla zabijania nowotworów. Najbezpieczniejszym wyborem będzie kurczak, indyk i ryby.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Co to znaczy, że mięso jest nastrzykiwane?
Chipsy i frytki
Pieczone i smażone ziemniaki są źródłem akrylamidu, związku który powstaje w żywności w procesie obróbki cieplnej. Akrylamid działa toksycznie na układ nerwowy, degradując jego komórki. Wywołuje też mutacje genetyczne, co sprzyja powstawaniu guzków.
W 1994 roku Agencja Badań nad Rakiem zakwalifikowała ten związek jako potencjalnie niebezpieczny. Im bardziej chrupiące chipsy czy frytki, tym więcej w nich szkodliwej substancji.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl