Produkty, które najdłużej zalegają w żołądku. Lepiej unikać
Proces trawienia pokarmów zaczyna się już w jamie ustnej. Niektóre pokarmy trawimy szybciej, inne zaś przez długi czas zalegają najpierw w żołądku, a potem w jelitach. To właśnie one powodują, że po zjedzeniu posiłku czujemy się ociężali i nie mamy energii. Wbrew pozorom, nie zawsze są to produkty uważane za niezdrowe.
Zobacz galerię i dowiedz się, jakie produkty najdłużej zalegają w żołądku.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Wypij, a twój organizm będzie pracować na pełnych obrotach
Słonina, boczek i przetwory mięsne
Produkty pochodzenia zwierzęcego, szczególnie te wysoko przetworzone, zalegają w żołądku nawet do 8 godzin. Trawienie tłuszczy i białek rozpoczyna się dopiero w żołądku, który przez długi czas po zjedzeniu tłustego posiłku musi ciężko pracować.
Spożywanie nadmiernych ilości smalcu, boczku, słoniny, kiełbas, smażonej wątróbki, kaszanki i wędlin może skutkować podrażnieniem układu pokarmowego i powodować dyskomfort na długo po zjedzeniu posiłku.
Zobacz też: Prosty sposób, by obniżyć cholesterol i chronić serce
Ryba w occie i śmietanie
O tym, że spożywanie ryb ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, nie trzeba nikogo przekonywać. Czasem jednak jedzenie ryb może powodować, że będziemy odczuwać dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak ból czy wzdęcia.
Wszystko zależy od tego, jak ryba jest zrobiona. Ryby w occie czy z dodatkiem śmietany trawią się dłużej i zalegają w żołądku. Ocet może dodatkowo podrażniać śluzówkę żołądka, powodując nieprzyjemne odczucia.
Lepiej wybierać ryby gotowane na parze lub pieczone.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Objaw chorej wątroby może pojawić się na skórze
Ciasta i torty śmietanowe
Duży kawałek tortu przełożonego kremem śmietanowym, tiramisu, torciki bezowe i inne wypieki to również wyzwanie dla naszego układu trawiennego.
Śmietana użyta do produkcji kremów zalega w żołądku nawet przez 8 godzin.
Produkty wędzone
Na liście produktów, które najdłużej zalegają w żołądku znajdują się też przetwory wędzone. Tak przygotowany kurczak, makrela i szprotki są trawione przez ponad 6 godzin.
Produkty te nie są polecane dla osób, które mają problem z trawieniem tłuszczów. Zawierają też spore ilości soli, dlatego uważać powinny na nie osoby chorujące na nadciśnienie.
Nadmierne spożywanie wędzonek może powodować ból brzucha i dyskomfort trawienny.
Grzyby
Do niedawna uważano, że grzyby nie mają zbyt wielu wartości odżywczych, a spożywane są głównie ze względu na smak. Wiemy jednak, że grzyby są źródłem witamin i białka. Są też niskokaloryczne i dlatego poleca się je osobom będącym na diecie.
Niestety są też ciężkostrawne i długo zalegają w żołądku. Wszystko za sprawą chityny, która nie rozpuszcza się pod wpływem kwasów żołądkowych. Grzyby najpierw przez długi czas zalegają w żołądku, a potem niestrawione przechodzą dalej.
Najgorsze i najbardziej obciążające dla układu pokarmowego są grzyby w śmietanie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl