7 z 8Ser żółty
Oprócz bogactwa wapnia, ser zawiera mnóstwo tłuszczu. Powoduje nadwagę i wzrost cholesterolu we krwi. W ostatnich latach zauważa się bardzo wysoki poziom cholesterolu u coraz młodszych osób. Przyczyną jest sięganie po szybkie dania, w których jest dużo sera, jak pizza lub tosty.
Dostępne w masowej sprzedaży sery z hipermarketów nie dojrzewają w naturalny sposób, lecz są faszerowane chemią, która może sprzyjać rozwojowi nowotworów.
Pamiętając, że ''jesteś tym, co jesz”, uważnie wybierajmy składniki diety. Lata niezdrowego odżywiania mogą pozostawić trwałe ślady w organizmie, trudne do usunięcia nawet przez farmakoterapię i restrykcyjne diety. Lepiej zapobiegać niż leczyć, więc warto jak najwcześniej wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Dziurawi jelita. Pozwala na wnikanie bakterii, grzybów i wirusów do organizmu