Trwa ładowanie...

Produkty spożywcze, które uzależniają

Znasz ten mechanizm? Spędzasz czas w domu z rodziną lub znajomymi, gdy nagle czujesz ukłucie w żołądku. Pierwsza myśl: pizza. Sięgasz po telefon, zamawiasz, a po kilkunastu minutach już jesz. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego chęć na pizzę pojawia się tak nagle i jest taka silna? Okazuje się, że to wina białka zawartego w pszenicy. Posiada ono aktywność podobną do opiatów, co oznacza, że w pewnym stopniu uzależnia. Jakie jeszcze produkty mają podobne właściwości?

1. Uzależniająca pszenica

Jednym z najbardziej uzależniających produktów jest pszenica. Winą należy tutaj obarczać zawartą w tym zbożu gliandynę. To właśnie w wyniku trawienia gliandyny, składnika glutenu, powstaje gluteomorfina. Cechą charakterystyczną tego peptydu jest aktywność podobna do opiatów, czyli substancji psychoaktywnych opium. Mają one działanie usypiające i uzależniające.

Przeczytaj koniecznie

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Jak się okazuje, częste spożywanie pszenicy może doprowadzić do zniszczeń w przewodzie pokarmowym i spowodować zaburzenia we wchłanianiu składników mineralnych. Widoczne jest to najczęściej u osób, które cierpią na celiakię lub nietolerancję glutenu. Co więcej, naukowcy przypuszczają, że dzieci z autyzmem posiadają zaburzenia trawienne jelita cienkiego, cechujące się wyciekiem z jelita właśnie gluteomorfiny, który następnie przedostaje się do krwi i do mózgu, zaburzając jego prawidłowe procesy i jednocześnie uzależniając.

2. Jak uzależnia mleko?

Najważniejszym składnikiem białka mleka jest kazeina. Stanowi ona ok. 3/4 ilości białek mleka. Jest ona materiałem budulcowym niezbędnym do syntezy hemoglobiny oraz białek osocza krwi. W mleku jej zawartość stanowi od 2,3 do 2,6 proc.

Naukowcy z Uniwersytetu Michigan przyjrzeli się składnikom zawartym w pożywieniu, które mają działanie podobne do narkotyków. Odkryli, że pizza jest jedną z najbardziej uzależniających potraw na świecie. To właśnie dzięki zawartości kazeiny w serze.

- Kazeina rozkłada się podczas trawienia, aby uwolnić szereg opiatów zwanych kazomorfinami – mówi dr Neal Bernard z Komitetu Lekarzy Medycyny Odpowiedzialnej. Dodał, że działanie kazomorfin jest związane z oddziaływaniem na receptory opioidowe. Te mają związek z kontrolą bólu, funkcją nagradzania oraz procesu uzależnieninia.

- Kazomorfiny tak naprawdę wchodzą w reakcję z receptorami dopaminy, powodując powstanie uzależnienia – dodaje dietetyk Cameron Wells.

3. Cukier a uzależnienia

Jest jedną z najbardziej uzależniających substancji, choć często nie zdajemy sobie sprawy. Dodawany niemalże do każdego dostępnego na polskim rynku produktu cukier, nie tylko podnosi poziom energii w organizmie. Wpływa również na pracę mózgu i zmianę poziomu hormonów serotoniny i dopaminy.

To substancje, które pozwalają na odczuwanie szczęścia i zadowolenia. Uzależniony od cukru organizm, będzie chciał jeść go coraz więcej. Z biegiem czasu bowiem, jedna czekoladka czy ciasto zacznie nie wystarczać do odczuwania szczęścia.

Produkty spożywcze, które uzależniają
Produkty spożywcze, które uzależniają
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.