Produkty spożywcze, które uzależniają
Znasz ten mechanizm? Spędzasz czas w domu z rodziną lub znajomymi, gdy nagle czujesz ukłucie w żołądku. Pierwsza myśl: pizza. Sięgasz po telefon, zamawiasz, a po kilkunastu minutach już jesz. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego chęć na pizzę pojawia się tak nagle i jest taka silna? Okazuje się, że to wina białka zawartego w pszenicy. Posiada ono aktywność podobną do opiatów, co oznacza, że w pewnym stopniu uzależnia. Jakie jeszcze produkty mają podobne właściwości?
1. Uzależniająca pszenica
Jednym z najbardziej uzależniających produktów jest pszenica. Winą należy tutaj obarczać zawartą w tym zbożu gliadynę. To właśnie w wyniku trawienia gliandyny, składnika glutenu, powstaje gluteomorfina. Cechą charakterystyczną tego peptydu jest aktywność podobna do opiatów, czyli substancji psychoaktywnych opium. Mają one działanie usypiające i uzależniające.
Jak się okazuje, częste spożywanie pszenicy może doprowadzić do zniszczeń w przewodzie pokarmowym i spowodować zaburzenia we wchłanianiu składników mineralnych. Widoczne jest to najczęściej u osób, które cierpią na celiakię lub nietolerancję glutenu. Co więcej, naukowcy przypuszczają, że dzieci z autyzmem posiadają zaburzenia trawienne jelita cienkiego, cechujące się wyciekiem z jelita właśnie gluteomorfiny, który następnie przedostaje się do krwi i do mózgu, zaburzając jego prawidłowe procesy i jednocześnie uzależniając.
2. Jak uzależnia mleko?
Najważniejszym składnikiem białka mleka jest kazeina. Stanowi ona ok. 3/4 ilości białek mleka. Jest ona materiałem budulcowym niezbędnym do syntezy hemoglobiny oraz białek osocza krwi. W mleku jej zawartość stanowi od 2,3 do 2,6 proc.
Naukowcy z Uniwersytetu Michigan przyjrzeli się składnikom zawartym w pożywieniu, które mają działanie podobne do narkotyków. Odkryli, że pizza jest jedną z najbardziej uzależniających potraw na świecie. To właśnie dzięki zawartości kazeiny w serze.
- Kazeina rozkłada się podczas trawienia, aby uwolnić szereg opiatów zwanych kazomorfinami – mówi dr Neal Bernard z Komitetu Lekarzy Medycyny Odpowiedzialnej. Dodał, że działanie kazomorfin jest związane z oddziaływaniem na receptory opioidowe. Te mają związek z kontrolą bólu, funkcją nagradzania oraz procesu uzależnieninia.
- Kazomorfiny tak naprawdę wchodzą w reakcję z receptorami dopaminy, powodując powstanie uzależnienia – dodaje dietetyk Cameron Wells.
3. Cukier a uzależnienia
Jest jedną z najbardziej uzależniających substancji, choć często nie zdajemy sobie sprawy. Dodawany niemalże do każdego dostępnego na polskim rynku produktu cukier, nie tylko podnosi poziom energii w organizmie. Wpływa również na pracę mózgu i zmianę poziomu hormonów serotoniny i dopaminy.
To substancje, które pozwalają na odczuwanie szczęścia i zadowolenia. Uzależniony od cukru organizm, będzie chciał jeść go coraz więcej. Z biegiem czasu bowiem, jedna czekoladka czy ciasto zacznie nie wystarczać do odczuwania szczęścia.