3 z 7Cukier
Często poprzestajemy na twierdzeniu, że cukry obok tłuszczów są w naszym organizmie głównym źródłem energii, a więc są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Zapominamy jednak, że przy prawidłowym żywieniu dostateczną ilość cukru dostarczają owoce i warzywa. Natomiast wszystkie produkty z zawartością cukrów rafinowanych powinny znaleźć się na czarnej liście. Niestety, cukier jest wszechobecny w produktach na półkach sklepowych i ukrywa się pod różnymi nazwami, takimi jak syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, dekstroza, sacharoza czy też maltoza. Należy zdać sobie sprawę, że negatywnie wpływają one na organizm. Spożywanie cukru w nadmiarze prowadzi do wielu różnych schorzeń, wywiera silny negatywny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu, powoduje senność, przyczynia się do spadku zdolności zapamiętywania. Cukier szybko przenika do krwiobiegu, powodując skok poziomu glukozy we krwi i ogromne obciążenie trzustki. Spożywanie go prowadzi też do nadmiernego zakwaszenia tkanek i zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Ten rodzaj procesu ostatecznie spowalnia metabolizm. Wykazano, że dieta bogata w rafinowane cukry może prowadzić do zwiększonego spożycia kalorii oraz zmniejszenia spalenia ich, co przyczynia się do zwiększenia masy i otyłości.