4 z 7Sól
Sól sama w sobie nie jest zła. Stanowi niezbędny składnik odżywczy, który jest potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pracy mięśni. Jest również potrzebna do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej i regulacji gospodarki wodnej w organizmie, dlatego nie powinno jej zabraknąć w diecie. Dzienne spożycie soli nie może przekraczać 5–6 gramów. Tymczasem badania przeprowadzone przez American Heart Association wykazały, że większość ludzi spożywa dwa razy więcej soli, niż jest zalecane. Co najważniejsze, aż 75 proc. soli spożywczej jest niskiej jakości. Nadmierna ilość tej substancji powoduje zatrzymanie wody w organizmie, co z kolei może owocować nadciśnieniem tętniczym i obrzękami oraz zaburzeniami pracy nerek, a co za tym idzie – kiepskim metabolizmem. Chociaż nie należy całkowicie eliminować soli z diety, zaleca się ograniczenie jej spożycia do zalecanych norm oraz wybieranie naturalnej soli o wysokiej jakości.