5 z 7Alkohol
Alkohol jest toksyną, a więc organizm próbuje pozbyć się go z organizmu tak szybko, jak to możliwe. W efekcie funkcje metaboliczne skupiają się na eliminacji alkoholu z organizmu. Oznacza to, że to, co zostało spożyte przed wypiciem odkłada się w tkance tłuszczowej. Kolejnym ważnym skutkiem spożywania alkoholu jest metabolizm glukozy. Po wypiciu kilku łyków, poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, co powoduje sięganie po rezerwy glikogenu. Jeśli ich zapasy są małe, organizm może wykazywać efekty niedocukrzenia. Podniesienie, a następnie gwałtowny spadek poziomu glukozy we krwi powoduje, że praca trzustki zwalnia i organ produkuje mniej hormonów trawiennych, a dostarczane z pożywieniem składniki nie są trawione w pełni. Nadmierne spożywanie alkoholu może w ostateczności prowadzić do trwałego przyrostu masy ciała, a nawet otyłości. Badania przeprowadzone w ciągu 13 lat na ponad 19 000 kobiet wykazały, że panie, które wypijały jeden lub dwa drinki dziennie, były o co najmniej 30 proc. bardziej narażone na wzrost wagi niż te, które stroniły od napojów procentowych.