Produkty, których unikasz, a nie powinieneś
To prawda – spożywanie nadmiernej ilości tych produktów może spowodować przybieranie na wadze. Jednak nie należy popadać ze skrajności w skrajność – zarzekanie się, że nie można ich jeść, również nie jest dobrym rozwiązaniem. Ciężko jest wyeliminować je wszystkie z diety. Sprawdź, które produkty można spożywać bez obaw o nadprogramowe kilogramy i jak to zrobić.
Ser żółty
Jest tłusty i zawiera sporo soli, ale to także znakomite źródło wapnia. Około 30 gramów tartego sera może być częścią śniadania i nie wyrządzi krzywdy sylwetce. Istnieje wiele jego rodzajów, ale cheddar to jeden z najlepszych wyborów: jedna porcja to około 115 kalorii oraz 119 miligramów wapnia.
Orzechy
Orzechy są źródłem bardzo zdrowych tłuszczów, działają przeciwzapalnie oraz zmniejszają ryzyko chorób serca. Powszechnie jednak wiadomo, że są dość kaloryczne, dlatego niektórzy całkowicie ich unikają.
Tymczasem, aby skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości i nie przytyć, wystarczy wybierać odpowiednie gatunki. Wybierz pistacje. 30 orzechów to około 100 kalorii, co nie jest złym wynikiem, biorąc pod uwagę ich zawartość białka.
Makaron i chleb
Nie musisz ignorować ochoty na węglowodany, ponieważ nie ma w nich nic złego. Problem tkwi w tym, że jedząc makaron, chleb czy ciastka, często przesadzamy, ponieważ trudno jest nam powstrzymać się przed kolejnym kęsem. Wybierając produkty pełnoziarniste, sprawimy, że uczucie sytości po posiłku będzie trwać dłużej, ponieważ zawierają dużo błonnika oraz białka.
Ziemniaki
Ziemniaki niesłusznie cieszą się złą sławą. Możemy je jeść, ale warto zachować umiar. Warzywa te mają wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że łatwiej podnoszą cukier we krwi i sprawiają, że po posiłku mamy ochotę na słodkości. Jednak połączenie ziemniaków z masłem lub jogurtem greckim, które zawierają tłuszcz, może spowolnić wchłanianie węglowodanów i zmniejszyć ryzyko nagłych skoków cukru. Poza tym ziemniaki są świetnym źródłem potasu.
Gluten
Jeśli nie cierpisz z powodu celiakii, nietolerancji czy nadwrażliwości na gluten, nie ma potrzeby wyeliminowania go z diety. Wiele produktów bezglutenowych zawiera mniej substancji odżywczych niż ich odpowiedniki glutenowe. Dzieje się tak, ponieważ producenci dodają do nich przetworzone składniki, aby poprawić ich smak.