4 z 6Warzywa
Warzywa to źródło soli mineralnych wykazujących działanie alkalizujące. Najzdrowsze dla organizmu są te spożywane na surowo, w formie soków warzywnych lub przyrządzane na parze. Wyjątek stanowią pomidory – gotowane tracą swoje alkalizujące właściwości.
Warzywa odkwaszające to: buraki, selery, sałata, jarmuż czy szpinak. Dozwolone są również: marchew, ogórki oraz kapusta. Te o dużej zawartości węglowodanów (np. ziemniaki) nie powinny być spożywane jednak częściej niż dwa, trzy razy w tygodniu. W procesie przyswajania tych warzyw organizm wytwarza bowiem duże ilości kwasów.
Spożywanie ziemniaków pozwala na zachowanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. W zobojętnianiu kwasów najbardziej pomogą ziemniaki gotowane w łupinach. Najlepsze są słodkie odmiany tych warzyw. W diecie zasadowej nie powinny natomiast znaleźć się warzywa takie jak: fasola biała, zwyczajna i szparagowa. Te rośliny strączkowe silnie zakwaszają.