Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?
Kakao to jedno z najbogatszych źródeł odżywczych. Swój gorzki smak zawdzięcza ogromnej ilości flawonoidów. Dzięki epikatechinie wpływa pozytywnie na układ sercowo - naczyniowy i wspomaga pracę mózgu. Najwięcej właściwości zdrowotnych mają surowe ziarna kakaowca. Zarówno mleko jak i cukier obniżają ich działanie.
Jaja
Niewiele osób wie, że jaja są bardzo cennym źródłem antyoksydantów. Luteina i zeaksantyna to dwa ważne przeciwutleniacze znajdujące się w żółtku. Zapobiegają problemom ze wzrokiem, które są związane z procesem starzenia się organizmu.
Grzyby
Grzyby zawierają mało kalorii (ok. 30 kcal w 100 g) oraz witaminę D. Są bogate w antyoksydant zwany ergotioneiną, który według naukowców może w przyszłości znaleźć zastosowanie w leczeniu nowotworów i AIDS. Boczniaki ostrygowate zawierają największą ilość tego cennego składnika, ale znajdziesz go również w pieczarkach.
Pistacje
Pistacje są najbardziej znane ze względu na zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych. Są również bogate we flawonoidy - antyoksydanty, które mają właściwości przeciwzapalne. Pistacje zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej i chronią przed anemią.
Czarna herbata
Najczęściej słyszymy o cudownych właściwościach zielonej herbaty, ale czarna również ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Zawiera wysokie dawki kwasu galusowego, który może pomagać w walce z rakiem - zapobiega przerzutom.
Kawa
Poranna kawa to nie tylko zastrzyk kofeiny, to również solidna porcja antyoksydantów. Napój zawiera kwas chlorogenowy, który obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Pamiętaj, że dobroczynne właściwości ma kawa bez dodatków - śmietanki, cukru czy syropu.
Olej rzepakowy
To jeden z najpopularniejszych olei. Używany przede wszystkim do smażenia. Warto jednak zacząć go dodawać do sałatek, koktajli, ciast i deserów. Olej rzepakowy zawiera dwa cenne przeciwutleniacze - alfa- i gamma-tokoferol. Te antyoksydanty chronią naczynia krwionośne oraz DNA komórek przed uszkodzeniem.