Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?

Kakao to jedno z najbogatszych źródeł odżywczych. Swój gorzki smak zawdzięcza ogromnej ilości flawonoidów. Dzięki epikatechinie wpływa pozytywnie na układ sercowo - naczyniowy i wspomaga pracę mózgu. Najwięcej właściwości zdrowotnych mają surowe ziarna kakaowca. Zarówno mleko jak i cukier obniżają ich działanie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123RF
Katarzyna Krupka

/ 6Jaja

Niewiele osób wie, że jaja są bardzo cennym źródłem antyoksydantów. Luteina i zeaksantyna to dwa ważne przeciwutleniacze znajdujące się w żółtku. Zapobiegają problemom ze wzrokiem, które są związane z procesem starzenia się organizmu.

/ 6Grzyby

Obraz
© Źródło: 123RF

Grzyby zawierają mało kalorii (ok. 30 kcal w 100 g) oraz witaminę D. Są bogate w antyoksydant zwany ergotioneiną, który według naukowców może w przyszłości znaleźć zastosowanie w leczeniu nowotworów i AIDS. Boczniaki ostrygowate zawierają największą ilość tego cennego składnika, ale znajdziesz go również w pieczarkach.

/ 6Pistacje

Obraz
© Źródło: 123RF

Pistacje są najbardziej znane ze względu na zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych. Są również bogate we flawonoidy - antyoksydanty, które mają właściwości przeciwzapalne. Pistacje zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej i chronią przed anemią.

/ 6Czarna herbata

Obraz
© Źródło: 123RF

Najczęściej słyszymy o cudownych właściwościach zielonej herbaty, ale czarna również ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Zawiera wysokie dawki kwasu galusowego, który może pomagać w walce z rakiem - zapobiega przerzutom.

/ 6Kawa

Obraz
© Źródło: 123RF

Poranna kawa to nie tylko zastrzyk kofeiny, to również solidna porcja antyoksydantów. Napój zawiera kwas chlorogenowy, który obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Pamiętaj, że dobroczynne właściwości ma kawa bez dodatków - śmietanki, cukru czy syropu.

/ 6Olej rzepakowy

Obraz
© Źródło: 123RF

To jeden z najpopularniejszych olei. Używany przede wszystkim do smażenia. Warto jednak zacząć go dodawać do sałatek, koktajli, ciast i deserów. Olej rzepakowy zawiera dwa cenne przeciwutleniacze - alfa- i gamma-tokoferol. Te antyoksydanty chronią naczynia krwionośne oraz DNA komórek przed uszkodzeniem.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka