Produkty, w których może znajdować się arsen (WIDEO)
Arsen to substancja, która kojarzy się jednoznacznie negatywnie. Podobnie sprawa ma się z tlenkiem arsenu, czyli arszenikiem, który kojarzy się głównie z trucizną. Mało kto wie, że wielu ludzi spożywa dziennie duże dawki arsenu, jest go całkiem sporo w naszej diecie.
Istnieje grupa produktów, w których arsenu jest wyjątkowo dużo. Badania wykazały, że u osób, które spożywają je regularnie, arsenu w organizmie jest znacznie więcej. A skutkować to może bardzo dużymi problemami zdrowotnymi. Spożywanie arsenu w dużych ilościach może powodować problemy zdrowotne, takie jak rak skóry, rak płuc, rak pęcherza moczowego, cukrzyca oraz choroby układu krążenia.
Jakie produkty zawierają dużo arsenu? Są to między innymi ryby o ciemnym mięsie. Do tej grupy możemy zaliczyć takie ryby jak między innymi tuńczyk, makrela, łosoś, sardynki czy miecznik. Badania wykazały, że u osób spożywających te ryby regularnie, poziom arsenu jest znacznie większy.
Inna grupa produktów, w których znajduje się duża ilość arsenu to piwo i wino. U osób pijących 5-6 kieliszków wina tygodniowo w organizmie jest nawet 20 procent więcej tej szkodliwej substancji. Podobnie sytuacja wygląda z ryżem, zarówno z ryżem białym, jak i ryżem brązowym. Produkt ten ma znacznie więcej arsenu niż inne zboża, warzywa czy owoce.
Zaskakujące informacje podało również czasopismo "Nutrition Journal". Z opublikowanych tam badań wynika, że dużo arsenu mają również warzywa kapustne, na przykład brukselka. U osób, które jadły brukselkę przynajmniej raz w tygodniu, jest nawet 10 procent więcej arsenu w organizmie.
Chcecie dowiedzieć się więcej na temat produktów, w których znajduje się szkodliwy arsen? Zapraszamy do obejrzenia materiału wideo.
Zobacz również:
Pomóż nam w stworzeniu infografiki dot. opieki nad dzieckiem