Tuńczyk w polskiej kuchni – przepisy i wartości odżywcze
Tuńczyk to jedna z ryb, jaka pojawia się na naszych stołach. Nie jest tak popularna jak śledź czy mintaj, ale sałatka z tuńczykiem skusi chyba każdego.
W tym artykule:
Tuńczyk z puszki
W Polsce tuńczyk z puszki jest składnikiem wielu dań, zwłaszcza przekąsek. Jest rybą niskokaloryczną, dostarcza duże ilości białka. Stanowi też źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne m.in. dla dobrej pracy układu krążenia i odporności. Zawiera witaminę D, witaminy z grupy B oraz selen, magnez, fosfor i potas. Tuńczyk jednak nie jest też wolny od kontrowersji. Jest to jedna z ryb o największej zawartości rtęci. W postaci metylortęci z łatwością jest absorbowana z przewodu pokarmowego i uszkadza układ nerwowy. Duże zagrożenie stanowi zwłaszcza dla rozwijającego się w łonie matki dziecka i niemowląt karmionych piersią.
Z całą pewnością jednak sałatka z tuńczykiem nie zaszkodzi, jeśli będziemy ją jeść sporadycznie. To zresztą niejedna kulinarna propozycja z omawianą rybą w roli głównej, bo inspiracji w tym zakresie nie brakuje.
Sałatki z tuńczykiem w wielu odsłonach
Sałatka z tuńczykiem i ryżem czy może sałatka z tuńczykiem i jajkiem? Obie wersje są bardzo smaczne i warte przygotowania. Ich wykonanie wcale nie jest trudne. Wśród składników znaleźć można też kukurydzę, cebulę, ogórek, a niektóre przepisy sugerują też dodatek majonezu. W tym względzie warto postawić na ulubione kompozycje smakowe.
Sałatka portugalska z tuńczykiem. Lekka kolacja
Podobne w wykonaniu, choć nieco bardziej efektowne, są: sałatka warstwowa z tuńczykiem oraz sałatka makaronowa z tuńczykiem. Obie przygotujemy w mniej niż 30 minut. Są zatem świetną propozycją na szybką kolację lub imprezę. Pasta z tuńczyka również nie wymaga zbyt dużego zaangażowania.
Dania z tuńczykiem
Ryby w Polsce najczęściej jemy na obiad. Dobrą propozycją będzie więc makaron z tuńczykiem i pomidorami. Wyraziste dodatki – chili, cebula i natka pietruszki – czynią to danie bardziej wykwintnym i wyrazistym w smaku. Wielu zwolenników ma też stek z tuńczyka przygotowany na grillu, zamarynowany wcześniej w miodzie z dodatkiem sosu sojowego. Z kolei dobrą przekąską jest tatar z tuńczyka podany z drobno posiekanym awokado.
Godne uwagi są też klasyczne przepisy w bardziej nowoczesnej odsłonie. Na uwagę zasługują tu naleśniki z tuńczykiem. Farsz da się przygotować bardzo szybko, bo też niewiele potrzeba składników: wystarczy żółty ser, cebula oraz ulubione przyprawy, np. pieprz i kolendra, które łączymy z rybą i smażymy przez kilka minut. Sposobem na urozmaicenie znanych dań jest też pizza z tuńczykiem.
Tuńczyk w polskiej kuchni pojawia się w wielu odsłonach. To ryba, która króluje zwłaszcza w sałatkach. Przygotowuje się z niej również smaczne pasty i dania obiadowe. Inspiracji w tym zakresie jest całe mnóstwo.
Ile kalorii ma surowy tuńczyk?
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 85 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 103 kcal | 87,6 kcal |
| Białko | 22,0 g | 18,70 g |
| Węglowodany | 0 g | 0 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 1,01 g | 0,86 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,33 g | 0,28 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,19 g | 0,16 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,32 g | 0,27 g |
| Cholesterol | 47,0 mg | 40,0 mg |
| Witamina C | 1,00 mg | 0,85 mg |
| Równoważnik folianów | 9,00 µg | 7,65 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,03 mg | 0,03 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,10 mg | 0,09 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 15,40 mg | 13,09 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,42 mg | 0,36 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,85 mg | 0,72 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 9,00 µg | 7,65 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 1,90 µg | 1,62 µg |
| Witamina A | 52,0 i.u. | 44,2 i.u. |
| Witamina A | 16,00 µg RAE | 13,60 µg RAE |
| Retinol | 16,00 µg | 13,60 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 29,0 mg | 24,7 mg |
| Żelazo | 1,25 mg | 1,06 mg |
| Magnez | 34,0 mg | 28,9 mg |
| Fosfor | 222 mg | 189 mg |
| Potas | 407 mg | 346 mg |
| Sód | 37,0 mg | 31,5 mg |
| Cynk | 0,82 mg | 0,70 mg |
| Miedź | 0,09 mg | 0,07 mg |
| Mangan | 0,02 mg | 0,01 mg |
| Selen | 36,5 µg | 31,0 µg |
| Woda | 70,6 g | 60,0 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.