Tuńczyk w polskiej kuchni – przepisy i wartości odżywcze

Tuńczyk to jedna z ryb, jaka pojawia się na naszych stołach. Nie jest tak popularna jak śledź czy mintaj, ale sałatka z tuńczykiem skusi chyba każdego.

Tuńczyk w polskiej kuchni – przepisy i wartości odżywczeTuńczyk w polskiej kuchni – przepisy i wartości odżywcze
Źródło zdjęć: © Flickr
Agnieszka Gotówka

Tuńczyk z puszki

W Polsce tuńczyk z puszki jest składnikiem wielu dań, zwłaszcza przekąsek. Jest rybą niskokaloryczną, dostarcza duże ilości białka. Stanowi też źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne m.in. dla dobrej pracy układu krążenia i odporności. Zawiera witaminę D, witaminy z grupy B oraz selen, magnez, fosfor i potas. Tuńczyk jednak nie jest też wolny od kontrowersji. Jest to jedna z ryb o największej zawartości rtęci. W postaci metylortęci z łatwością jest absorbowana z przewodu pokarmowego i uszkadza układ nerwowy. Duże zagrożenie stanowi zwłaszcza dla rozwijającego się w łonie matki dziecka i niemowląt karmionych piersią.

Z całą pewnością jednak sałatka z tuńczykiem nie zaszkodzi, jeśli będziemy ją jeść sporadycznie. To zresztą niejedna kulinarna propozycja z omawianą rybą w roli głównej, bo inspiracji w tym zakresie nie brakuje.

Sałatki z tuńczykiem w wielu odsłonach

Sałatka z tuńczykiem i ryżem czy może sałatka z tuńczykiem i jajkiem? Obie wersje są bardzo smaczne i warte przygotowania. Ich wykonanie wcale nie jest trudne. Wśród składników znaleźć można też kukurydzę, cebulę, ogórek, a niektóre przepisy sugerują też dodatek majonezu. W tym względzie warto postawić na ulubione kompozycje smakowe.

Sałatka portugalska z tuńczykiem. Lekka kolacja

Podobne w wykonaniu, choć nieco bardziej efektowne, są: sałatka warstwowa z tuńczykiem oraz sałatka makaronowa z tuńczykiem. Obie przygotujemy w mniej niż 30 minut. Są zatem świetną propozycją na szybką kolację lub imprezę. Pasta z tuńczyka również nie wymaga zbyt dużego zaangażowania.

Dania z tuńczykiem

Ryby w Polsce najczęściej jemy na obiad. Dobrą propozycją będzie więc makaron z tuńczykiem i pomidorami. Wyraziste dodatki – chili, cebula i natka pietruszki – czynią to danie bardziej wykwintnym i wyrazistym w smaku. Wielu zwolenników ma też stek z tuńczyka przygotowany na grillu, zamarynowany wcześniej w miodzie z dodatkiem sosu sojowego. Z kolei dobrą przekąską jest tatar z tuńczyka podany z drobno posiekanym awokado.

Godne uwagi są też klasyczne przepisy w bardziej nowoczesnej odsłonie. Na uwagę zasługują tu naleśniki z tuńczykiem. Farsz da się przygotować bardzo szybko, bo też niewiele potrzeba składników: wystarczy żółty ser, cebula oraz ulubione przyprawy, np. pieprz i kolendra, które łączymy z rybą i smażymy przez kilka minut. Sposobem na urozmaicenie znanych dań jest też pizza z tuńczykiem.

Tuńczyk w polskiej kuchni pojawia się w wielu odsłonach. To ryba, która króluje zwłaszcza w sałatkach. Przygotowuje się z niej również smaczne pasty i dania obiadowe. Inspiracji w tym zakresie jest całe mnóstwo.

Ile kalorii ma surowy tuńczyk?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna103 kcal87,6 kcal
Białko22,0 g18,70 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz1,01 g0,86 g
Tłuszcze nasycone0,33 g0,28 g
Tłuszcze jednonienasycone0,19 g0,16 g
Tłuszcze wielonienasycone0,32 g0,27 g
Cholesterol47,0 mg40,0 mg
Witamina C1,00 mg0,85 mg
Równoważnik folianów9,00 µg7,65 µg
Witamina B1 - tiamina0,03 mg0,03 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,10 mg0,09 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna15,40 mg13,09 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,42 mg0,36 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,85 mg0,72 mg
Witamina B9 - kwas foliowy9,00 µg7,65 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina1,90 µg1,62 µg
Witamina A52,0 i.u.44,2 i.u.
Witamina A16,00 µg RAE13,60 µg RAE
Retinol16,00 µg13,60 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń29,0 mg24,7 mg
Żelazo1,25 mg1,06 mg
Magnez34,0 mg28,9 mg
Fosfor222 mg189 mg
Potas407 mg346 mg
Sód37,0 mg31,5 mg
Cynk0,82 mg0,70 mg
Miedź0,09 mg0,07 mg
Mangan0,02 mg0,01 mg
Selen36,5 µg31,0 µg
Woda70,6 g60,0 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka