Produkty z kuchni japońskiej, które podnoszą odporność

Nie od dziś wiadomo, że Japończycy cieszą się dobrym zdrowiem i słyną z długowieczności. Ich sekret tkwi nie tylko w klimacie, ale i w posiłkach, które spożywają. Kuchnia japońska pięknie pachnie, smakuje i przede wszystkim jest bardzo zdrowa. Istnieje wiele produktów, które bez wahania powinniśmy wprowadzić do swojej diety.

Wśród nich znajdziemy żywność wzmacniającą naszą odporność. Wystarczy odrobina zmysłu kulinarnego, by azjatyckie superfoods na stałe zagościły w naszym menu.

Sprawdź, jakie właściwości wykazują dulse, hijiki, kelp czy kombu. Pod tymi egzotycznymi nazwami kryje się moc odżywczych składników. Najlepsze zostawiliśmy na koniec.

Zobacz także: Te bakterie wzmocnią odporność

Te produkty wzmocnią odpornośćTe produkty wzmocnią odporność
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

/ 6Dulse

Dulse wspiera florę bakteryjną
Dulse wspiera florę bakteryjną © 123rf

Algi dulse to bogactwo wielu witamin, składników mineralnych, niezbędnych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika oraz innych naturalnych substancji wykazujących właściwości przeciwutleniające. W algach znajduje się też wysokie stężenie jodu oraz manganu.

Dulse zapobiega szkorbutowi, leczy chorobę morską oraz rozprzestrzeniającego się wirusa opryszczki. Dzięki dużej zawartości witaminy C, sprzyja wchłanianiu się żelaza przez organizm. Wzmacnia wzrok, a podawany w formie wywarów działa leczniczo przy wysokich gorączkach. To idealny produkt dla osób osłabionych, z anemią lub po operacjach. Wspiera także florę bakteryjną jelit.

Dulse są czerwono-brązowymi algami, które spożywa się w postaci całych liści bądź proszku. Z powodzeniem możemy dodawać je do sałatek, zup, zapiekanek albo jeść prosto z opakowania. Mają słony smak.

/ 6Hijiki

Hijiki poprawią nastrój
Hijiki poprawią nastrój © 123rf

Hijiki to kolejne popularne w Japonii algi. To długie, czarne glony, które możemy spotkać u wybrzeży Azji Wschodniej oraz w północnym Oceanie Atlantyckim. Są źródłem witaminy B2, K, wapnia, żelaza, jodu oraz magnezu. Sprawiają, że włosy są lśniące, a skóra promienna i bez wyprysków. Polecane są szczególnie w leczeniu chorób tarczycy.

Dodawane do codziennych posiłków wzmacniają układ odpornościowy nawet najbardziej osłabionego organizmu. Obniżają także poziom złego cholesterolu i glukozy we krwi, dodają energii, poprawiają nastrój oraz wzmacniają kości. Hijiki oczyszczają płuca z substancji toksycznych oraz wyciszają nerwy. Dobrze smakują z sałatkami, zupami i potrawami rybnymi.

/ 6Kelp

Kelp może przedłużyć nasze życie
Kelp może przedłużyć nasze życie © 123rf

Kolejnym produktem z kuchni japońskiej, który wzmacnia odporność jest kelp - wodorosty pochodzące z zimnych wód północnej części Oceanu Spokojnego. To źródło witamin A, B1, B2, C, D, E oraz żelaza, sodu, fosforu, wapnia, magnezu, potasu czy selenu. Kelp zwalcza stres, hamuje rozwój wielu chorób, pozytywnie wpływa na układ trawienny, przyspiesza przemianę materii oraz poprawia nastrój.

O leczniczym działaniu wodorostów mówiono już wieki temu w medycynie wschodniej oraz chińskiej. Leczono nimi choroby układu moczowo-płciowego, nowotwory oraz otyłość. Kelp wykazuje właściwości bakteriobójcze, które chronią organizm przed różnego rodzaju infekcjami i wirusami. Znajdujący się w nich selen zwalcza rozwijające się w organizmie grzyby.

/ 6Jagody goji

Jagody goji wspomogą leczenie nowotworów
Jagody goji wspomogą leczenie nowotworów © 123rf

Jagody goji stosowano w medycynie japońskiej i chińskiej już wieki temu. Owoce wykazują silne działanie antynowotworowe. Potwierdzają to badania z 1994 roku opublikowane w „Chinese Journal of Oncology”. Najlepsze efekty w walce z rakiem przynosi spożywanie jagód goji w połączeniu z innymi metodami terapii.

W owocach znajdują się lipotropy - naturalne związki, które pomagają w przetwarzaniu komórek tłuszczu do postaci podlegającej szybszemu spalaniu. Jagody goi obniżają stężenie cholesterolu we krwi oraz homocysteiny, czyli białka uszkadzającego naczynia krwionośne. Chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, jagody goi zapewniają zdrowe oczy oraz zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Spożywane regularnie podnoszą też poziom testosteronu, co powoduje zwiększenie libido.

/ 6Kombu i wakame

Kombu wspomagają odchudzanie
Kombu wspomagają odchudzanie © 123rf

Najbardziej znane wodorosty to kombu oraz wakame. Ich lecznicze właściwości znane były w Azji już tysiące lat temu. Tego rodzaju super foods w Polsce możemy kupić w sklepach ekologicznych lub tych ze zdrową żywnością. Duży wybór naturalnych wodorostów znajdziemy w internecie.

Wakame to wodorosty o oliwkowej barwie. Działają moczopędnie, rozpuszczają śluz pojawiający się przy mokrym kaszlu oraz hamują rozwijanie się narośli i guzów w organizmie. Wakame zawiera duże ilości wapnia, niacyny i tiaminy. Tradycja japońska mówi o stosowaniu tych wodorostów do oczyszczania krwi kobiety po porodzie.

Kombu natomiast znane są z pozytywnego wpływu na pracę nerek. Wykazują właściwości przeciwzakrzepowe. Wodorosty regulują także poziom hormonów, dzięki czemu już tysiące lat temu stosowano je w leczeniu chorób tarczycy. Dodawane do potraw wzmocnią organizm, wspomogą odchudzanie, obniżą wysokie ciśnienie krwi oraz przyniosą ulgę w uporczywym kaszlu.

/ 6Umeboshi

Umeboshi to lek na przeziębienia stosowany w Japonii
Umeboshi to lek na przeziębienia stosowany w Japonii © 123rf

Pod tajemniczo brzmiącą nazwą „umeboshi” kryją się japońskie kiszone morele. Ze względu na swój charakterystyczny słono-kwaśny smak, owoce używane są w formie przypraw lub jako dodatek do posiłków. Japończycy od dawna cenią je sobie ze względu na właściwości lecznicze.

Umeboshi wspomagają układ odpornościowy w walce z infekcjami oraz przeziębieniem. Ciepła herbata z pokrojonymi morelami jest dla nich tym, czym dla nas mleko z czosnkiem i miodem.

W składzie kiszonych owoców znajdziemy wapń, żelazo czy fosfor. Umeboshi pozytywnie wpływają również na układ pokarmowy, oczyszczają krew oraz neutralizują zbyt dużą ilość kwasów w organizmie. Morele zapewniają energię i witalność na długie lata.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka