Produkty, których trzeba unikać przy chorych stawach. Wyklucz je ze swojej diety

Zapalenie stawów to grupa chorób, które powodują zniekształcenia, uszkodzenia i ograniczenie ruchomości stawów.

Zapalenie stawów objawia się bólem, obrzękiem i sztywnością stawów. Skóra nad chorym stawem jest zwykle zaczerwieniona.

Przy łagodzeniu skutków zapalania stawów bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Niektóre produkty działają hamująco na toczące się procesy zapalne, a inne przyśpieszają i zaostrzają przebieg choroby.

Zobacz galerię i dowiedz się, jakich produktów unikać przy chorych stawach.

Zobacz też: Produkty, których nie jedzą kardiolodzy. Mogą niszczyć serce

Objawy zapalenia stawów [123rf.com]Objawy zapalenia stawów [123rf.com]
Źródło zdjęć: © Jedzenie może zaostrzać zapalenie stawów [123rf.com]

/ 6Żywność smażona i przetworzona

Hot dogi niszczą mózg
Hot dogi niszczą mózg © Getty Images

Gotowe produkty i smażone potrawy zawierają w swoim składzie substancje, które działają prozapalnie. Powodują nasilenie się objawów choroby.

Naukowcy z Mint Sinai School of Medicine, przeprowadzili badania, z których wynika, że ograniczenie spożywania smażonych i przetworzonych produktów może zmniejszać stan zapalny i wzmacniać naturalną odporność.

/ 6Cukier rafinowany i słodycze

Nie ignoruj bólu stawów. Może zwiastować chorobę
Nie ignoruj bólu stawów. Może zwiastować chorobę © Getty Images

Cukier pod różnymi postaciami znajduje się w większości produktów.

Jeśli twoja dieta opiera się na słodyczach, słodkich ciastkach, batonach, drożdżówkach i napojach gazowanych, prędzej czy później będziesz miał problemy ze stawami.

W ''American Journal of Clinical Nutrition'' czytamy, że rafinowany cukier wspomaga uwalnianie do organizmu zapalnych cytokin.

Cukier nie tylko powoduje problemy ze stawami. Spożywany w nadmiarze prowadzi do nadwagi i otyłości, które są bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

/ 6Tłuszcze nasycone

Częste jedzenie mięsa zwiększa ryzyko 8 chorób. Jakich?
Częste jedzenie mięsa zwiększa ryzyko 8 chorób. Jakich? © Getty Images

Tłuszcze nasycone przyczyniają się nie tylko do zwiększenia ryzyka zachorowania na choroby serca. Ich nadmierne spożywania nasila objawy chorych stawów.

Tłuszcze nasycone znajdziemy w maśle, jajkach, nabiale, oleju palmowym i kokosowym, wołowinie, baraninie, wieprzowinie i podrobach.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 6Kwasy omega-6

Kwasy omga-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważne jest jednak zachowanie równowagi między kwasami omega-3 i omega-6.

Zbyt duże spożycie kwasów omega-6 może spowodować wytwarzanie prozapalnych substancji, które nasilą objawy choroby.

W oleju kukurydzianym, z pestek winogron i słonecznikowym przewaga kwasów omega-6 nad omega-3 jest bardzo duża, dlatego nie należy stosować ich za często.

/ 6Rafinowane węglowodany

Produkty wykonane z białej mąki pszennej, biały ryż, ziemniaki to produkty, które zawierają rafinowane węglowodany.

Jak czytamy w ''Scientific American'' produkty te mogą przyczyniać się do powstawania otyłości i innych chorób przewlekłych. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny przyczyniają się do powstawania substancji zaostrzających stany zapalne.

Również gluten znajdujący się m.in. w pszenicy, życie i jęczmieniu może powodować zaognienie stanów zapalnych.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Gorszy niż cukier. Spożywany codziennie zwiększa ryzyko choroby Alzheimera

/ 6Alkohol i papierosy

Spożywanie nadmiernych ilości alkoholu wpływa negatywnie na cały organizm. Może również przyczyniać się do zaostrzenia stanów zapalnych i powodować problemy ze stawami. Osoby spożywające alkohol mają większe szanse na rozwinięcie dny moczanowej

Palenie papierosów również źle działa na stawy. Palacze są bardziej narażeni na wystąpienie reumatoidalnego zapalenia stawów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka