Produkty, których trzeba unikać przy chorych stawach. Wyklucz je ze swojej diety
Zapalenie stawów to grupa chorób, które powodują zniekształcenia, uszkodzenia i ograniczenie ruchomości stawów.
Zapalenie stawów objawia się bólem, obrzękiem i sztywnością stawów. Skóra nad chorym stawem jest zwykle zaczerwieniona.
Przy łagodzeniu skutków zapalania stawów bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Niektóre produkty działają hamująco na toczące się procesy zapalne, a inne przyśpieszają i zaostrzają przebieg choroby.
Zobacz galerię i dowiedz się, jakich produktów unikać przy chorych stawach.
Zobacz też: Produkty, których nie jedzą kardiolodzy. Mogą niszczyć serce
Żywność smażona i przetworzona
Gotowe produkty i smażone potrawy zawierają w swoim składzie substancje, które działają prozapalnie. Powodują nasilenie się objawów choroby.
Naukowcy z Mint Sinai School of Medicine, przeprowadzili badania, z których wynika, że ograniczenie spożywania smażonych i przetworzonych produktów może zmniejszać stan zapalny i wzmacniać naturalną odporność.
Cukier rafinowany i słodycze
Cukier pod różnymi postaciami znajduje się w większości produktów.
Jeśli twoja dieta opiera się na słodyczach, słodkich ciastkach, batonach, drożdżówkach i napojach gazowanych, prędzej czy później będziesz miał problemy ze stawami.
W ''American Journal of Clinical Nutrition'' czytamy, że rafinowany cukier wspomaga uwalnianie do organizmu zapalnych cytokin.
Tłuszcze nasycone
Tłuszcze nasycone przyczyniają się nie tylko do zwiększenia ryzyka zachorowania na choroby serca. Ich nadmierne spożywania nasila objawy chorych stawów.
Tłuszcze nasycone znajdziemy w maśle, jajkach, nabiale, oleju palmowym i kokosowym, wołowinie, baraninie, wieprzowinie i podrobach.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Kwasy omega-6
Kwasy omga-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważne jest jednak zachowanie równowagi między kwasami omega-3 i omega-6.
Zbyt duże spożycie kwasów omega-6 może spowodować wytwarzanie prozapalnych substancji, które nasilą objawy choroby.
W oleju kukurydzianym, z pestek winogron i słonecznikowym przewaga kwasów omega-6 nad omega-3 jest bardzo duża, dlatego nie należy stosować ich za często.
Rafinowane węglowodany
Produkty wykonane z białej mąki pszennej, biały ryż, ziemniaki to produkty, które zawierają rafinowane węglowodany.
Jak czytamy w ''Scientific American'' produkty te mogą przyczyniać się do powstawania otyłości i innych chorób przewlekłych. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny przyczyniają się do powstawania substancji zaostrzających stany zapalne.
Również gluten znajdujący się m.in. w pszenicy, życie i jęczmieniu może powodować zaognienie stanów zapalnych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Gorszy niż cukier. Spożywany codziennie zwiększa ryzyko choroby Alzheimera
Alkohol i papierosy
Spożywanie nadmiernych ilości alkoholu wpływa negatywnie na cały organizm. Może również przyczyniać się do zaostrzenia stanów zapalnych i powodować problemy ze stawami. Osoby spożywające alkohol mają większe szanse na rozwinięcie dny moczanowej
Palenie papierosów również źle działa na stawy. Palacze są bardziej narażeni na wystąpienie reumatoidalnego zapalenia stawów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl