Produkty zmniejszające ryzyko zachorowania na raka prostaty (WIDEO)
Rak gruczołu krokowego jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych u mężczyzn, obok raka płuc. Ryzyko zachorowania można zmniejszyć, stosując odpowiednią dietę.
Zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu raka prostaty zalecana jest dieta śródziemnomorska, bazująca na tłuszczach roślinnych, owocach i warzywach. Szczególnie polecane są pomidory, które znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty. Są źródłem witamin A, C, E, kwasu foliowego i składników mineralnych, w tym potasu. Przeciwutleniacze zawarte w pomidorach pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów.
Z punktu widzenia profilaktyki raka prostaty szczególnie cenny jest zawarty w pomidorach likopen. Jest to związek z grupy karotenów, które nadają owocom i warzywom pomarańczową lub czerwona barwę, a jednocześnie naturalny przeciwutleniacz, który chroni przed rozwojem chorób nowotworowych, szczególnie raka prostaty.
Najwięcej likopenu mają gotowane, duszone i smażone pomidory. Najlepiej więc dostarczać go organizmowi pod postacią zupy pomidorowej, soku, sosu, przecieru, koncentratu pomidorowego lub domowego ketchupu.
Antynowotworowe działanie pomidorów będzie skuteczniejsze, jeśli będziemy je spożywać w towarzystwie innych składników diety śródziemnomorskiej.
Chcesz wiedzieć, jakie inne produkty zmniejszają ryzyko wystąpienia raka prostaty? Obejrzyj WIDEO
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl