Trwa ładowanie...

Produkty zmniejszające ryzyko zachorowania na raka prostaty (WIDEO)

Zobacz film: "Produkty, które zmniejszają ryzyko raka prostaty"

Rak gruczołu krokowego jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych u mężczyzn, obok raka płuc. Ryzyko zachorowania można zmniejszyć, stosując odpowiednią dietę.

Zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu raka prostaty zalecana jest dieta śródziemnomorska, bazująca na tłuszczach roślinnych, owocach i warzywach. Szczególnie polecane są pomidory, które znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty. Są źródłem witamin A, C, E, kwasu foliowego i składników mineralnych, w tym potasu. Przeciwutleniacze zawarte w pomidorach pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów.

Z punktu widzenia profilaktyki raka prostaty szczególnie cenny jest zawarty w pomidorach likopen. Jest to związek z grupy karotenów, które nadają owocom i warzywom pomarańczową lub czerwona barwę, a jednocześnie naturalny przeciwutleniacz, który chroni przed rozwojem chorób nowotworowych, szczególnie raka prostaty.

Najwięcej likopenu mają gotowane, duszone i smażone pomidory. Najlepiej więc dostarczać go organizmowi pod postacią zupy pomidorowej, soku, sosu, przecieru, koncentratu pomidorowego lub domowego ketchupu.

Antynowotworowe działanie pomidorów będzie skuteczniejsze, jeśli będziemy je spożywać w towarzystwie innych składników diety śródziemnomorskiej.

Chcesz wiedzieć, jakie inne produkty zmniejszają ryzyko wystąpienia raka prostaty? Obejrzyj WIDEO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.