Trwa ładowanie...

Produkty zmniejszające ryzyko zachorowania na raka prostaty (WIDEO)

Avatar placeholder
Adriana Nitkiewicz 12.08.2019 13:22

Rak gruczołu krokowego jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych u mężczyzn, obok raka płuc. Ryzyko zachorowania można zmniejszyć, stosując odpowiednią dietę.

Zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu raka prostaty zalecana jest dieta śródziemnomorska, bazująca na tłuszczach roślinnych, owocach i warzywach. Szczególnie polecane są pomidory, które znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty. Są źródłem witamin A, C, E, kwasu foliowego i składników mineralnych, w tym potasu. Przeciwutleniacze zawarte w pomidorach pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów.

Z punktu widzenia profilaktyki raka prostaty szczególnie cenny jest zawarty w pomidorach likopen. Jest to związek z grupy karotenów, które nadają owocom i warzywom pomarańczową lub czerwona barwę, a jednocześnie naturalny przeciwutleniacz, który chroni przed rozwojem chorób nowotworowych, szczególnie raka prostaty.

Najwięcej likopenu mają gotowane, duszone i smażone pomidory. Najlepiej więc dostarczać go organizmowi pod postacią zupy pomidorowej, soku, sosu, przecieru, koncentratu pomidorowego lub domowego ketchupu.

Antynowotworowe działanie pomidorów będzie skuteczniejsze, jeśli będziemy je spożywać w towarzystwie innych składników diety śródziemnomorskiej.

Chcesz wiedzieć, jakie inne produkty zmniejszają ryzyko wystąpienia raka prostaty? Obejrzyj WIDEO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze