Prosta zmiana. Może ocalić życie nawet 750 tys. osób rocznie

Jak wynika z analizy opublikowanej w czasopiśmie "BMJ Global Health" zamiana czerwonego mięsa na śledzie, sardynki i sardele do 2050 roku może uratować życie nawet 750 tys. osób rocznie i znacznie zmniejszyć częstość występowania niepełnosprawności na skutek chorób dietozależnych.

Zamiana czerwonego mięsa na ryby może do 2050 r. uratować życie nawet 750 tys. osób rocznieZamiana czerwonego mięsa na ryby może do 2050 r. uratować życie nawet 750 tys. osób rocznie
Źródło zdjęć: © Getty Images

Czerwone mięso przyczyną chorób i zgonów

Naukowcy wyjaśniają, że istnieje coraz więcej dowodów na korelację spożycia przetworzonego czerwonego mięsa ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób niezakaźnych, które w 2019 r. odpowiadały za około 70 proc. wszystkich zgonów na świecie.

Choroba niedokrwienna serca, udar, cukrzyca i rak jelita grubego stanowią niemal połowę (44 proc.) tej liczby.

Tymczasem śledzie, sardynki i sardele są bogate w wapń, witaminę B12 oraz długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (DHA i EPA), których spożycie może zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca. Przy okazji mają najniższy ślad węglowy ze wszystkich zwierzęcych źródeł pożywienia.

Weź tuńczyka z puszki, pomidory i cheddar. Powstanie rewelacyjny omlet

Dotychczasowe badania wskazywały na możliwe korzyści zdrowotne i środowiskowe płynące z konsumpcji wspomnianych ryb (czyli ryb pastewnych), ale pozostawało niejasne, w jakim zakresie ich zwiększone wykorzystanie jako substytutu czerwonego mięsa mogłoby przyczynić się do globalnej redukcji chorób.

Jak zastąpić czerwone mięso rybami?

Z najnowszej analizy wynika, że masowe przejście na konsumpcję ryb pastewnych miałoby istotne pozytywne konsekwencje dla zdrowia publicznego, zwłaszcza w zakresie redukcji choroby niedokrwiennej serca. Globalnie, taka zmiana mogłaby zapobiec od 500 tys. do 750 tys. zgonów wynikających z chorób związanych z dietą do roku 2050, a także zmniejszyć liczbę lat życia spędzonych z niepełnosprawnością o 8-15 mln głównie w krajach o niskich i średnich dochodach.

Zespół badaczy opracował cztery scenariusze dystrybucji ryb pastewnych na świecie, opierając się na prognozach dotyczących spożycia czerwonego mięsa w 2050 roku w 137 krajach oraz na historycznych danych o połowach ryb.

Scenariusze te obejmowały różne strategie alokacji:

  • I - krajową samowystarczalność, gdzie ryby pastewne byłyby wykorzystywane lokalnie jako substytut czerwonego mięsa;
  • II - ograniczenie spożycia mięsa w krajach, gdzie przekracza ono 15 kcal na osobę dziennie;
  • III - zwiększenie spożycia ryb w miejscach, gdzie jest ono niższe niż 40 kcal na osobę dziennie;
  • IV - jednolity procent zastąpienia czerwonego mięsa w każdym kraju, zależnie od dostępności ryb pastewnych.

Najlepszy scenariusz

Badacze zaznaczają, że dostępne zasoby ryb pastewnych są niewystarczające, by w pełni zastąpić czerwone mięso. Mimo to, ich większe wykorzystanie mogłoby przybliżyć średnie spożycie ryb na osobę do zalecanych 40 kcal dziennie w większości krajów, redukując jednocześnie śmiertelność z powodu choroby niedokrwiennej serca, udarów, cukrzycy i niektórych rodzajów raka o 2 proc. w 2050 roku.

Analiza wskazuje, że spośród czterech scenariuszy najskuteczniejszym w redukcji globalnego obciążenia chorobami byłby scenariusz III, skupiający się na zwiększeniu dostępności ryb pastewnych w regionach o najniższym ich spożyciu, głównie w krajach rozwijających się.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka