Prowadzą do rozwoju raka. Tak napędzamy komórki nowotworowe

Wiele naszych codziennych nawyków może prowadzić do zwiększenia ryzyka zachorowania na nowotwory. Czynniki takie jak stres, brak odpowiedniej higieny snu, a także przetworzona żywność i zaniedbania w diecie, mogą prowadzić do sytuacji, w której nasze komórki stają się podatne na transformację nowotworową.

Często po nie sięgamy, a prowadzą do rozwoju raka, lepiej ograniczyćCzęsto po nie sięgamy, a prowadzą do rozwoju raka, lepiej ograniczyć
Źródło zdjęć: © Getty Images

Mięso jako czynnik sprzyjający rozwojowi raka

Rozwój nowotworu to nie proces, który zaczyna się i kończy w ciągu jednego dnia. Przekształcenie komórek w komórki nowotworowe jest wynikiem długotrwałego zaniedbywania naszego zdrowia. W nawykach żywieniowych przeciętnego mieszkańca Polski jest wiele elementów, które mogą narażać go na ryzyko zachorowania na tę bezwzględną chorobę.

Jednym z nawyków, który może zwiększyć ryzyko wystąpienia raka, zwłaszcza w obrębie układu pokarmowego (takiego jak żołądek czy jelita), jest spożywanie mięsa w dużych ilościach. Badania dowodzą, że wysokie spożycie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu. Istnieją listy czynników rakotwórczych i prawdopodobnie rakotwórczych.

Mięso czerwone przetworzone, takie jak wędliny, kiełbasy, parówki i tym podobne, są zaliczane do pierwszego z tych zestawień. Polskie Towarzystwo Kardiologiczne twierdzi, że tygodniowa podaż mięsa czerwonego nie powinna przekraczać 350-500 g. Mięso surowe jest w grupie prawdopodobnie rakotwórczych, dlatego lepiej je wybierać od przetworzonego. Wybierz surowe mięso i przygotuj je w domu, zamiast sięgnąć po gotowy produkt, który często zawiera azotany.

Czerwone mięso a choroby serca. Nowe niepokojące badania

Jednak nie tylko czerwone mięso jest szkodliwe. Okazuje się, że zagrożenie może stanowić także żywność pochodzenia roślinnego i owoce morza. Zawierają one pierwiastki, które mogą szkodzić nie tylko układowi pokarmowemu, ale także nerwowemu. Są również kancerogenami.

Ostrzeżenie przed wędzonymi rybami, gorącymi napojami i zupami

Różne metody obróbki termicznej i chemicznej żywności mogą wpływać na ich potencjał kancerogenny. Gotowanie na parze jest w tym przypadku bezpieczniejsze niż długotrwałe wędzenie czy smażenie w głębokim oleju. Należy zachować ostrożność przy spożywaniu produktów wędzonych, ponieważ w dużej ilości są szkodliwe przez znajdujące się w nich wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.

Wędzone ryby i sery, jakkolwiek mogą smakować, tak nie powinno się ich jeść dużo. Smażone mięsa są szkodliwe także poprzez fakt, że podczas obróbki termicznej mogą powstawać w nich szkodliwe związki azotowe z aminokwasów.

Innym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na raka żołądka jest tzw. "biały zabójca" - sól. Wysokie spożycie soli szkodzi. Niebezpieczna jest także dieta bogata w cukry proste i białe pieczywo, ale do tego należy podejść bardziej indywidualnie, ponieważ nie każdy może jeść inne pieczywo.

Biorąc pod uwagę, że mamy zimę, należy też uważać na gorące napoje, ponieważ mogą zwiększać ryzyko nowotworów przełyku. Napoje ciepłe są w porządku, ale bardzo gorące już niekoniecznie. Ryzyko nowotworu podnoszą także metale ciężkie, które mogą znajdować się w rybach oraz warzywach korzeniowych, które bardzo łatwo je chłoną.

Przypomnijmy - WHO zakwalifikowała picie bardzo gorących napojów (powyżej 60º C) jako czynnik potencjalnie rakotwórczy, a obszerne analizy na ten temat opublikowano w ''International Journal of Cancer''. Warto zatem przyjrzeć się swojej diecie. To, co dziś ląduje na naszych talerzach czy w kubkach, może mieć decydujący wpływ na to, jakim zdrowiem będziemy się cieszyli przez następne lata.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka