Sprawca tętniaków i udarów. Naukowcy radzą w ogóle nie pić
Najnowsza analiza szwedzkich badaczy potwierdza to, o czym eksperci grzmią od dawna. Niezdrowe odżywianie to czynnik ryzyka rozwoju wielu schorzeń cywilizacyjnych. Jednym z najgorszych w kontekście udaru, niewydolności serca czy tętniaka aorty jest częste spożywanie jednego typu napojów.
1. Pod lupę wzięli cukier. Sprawca chorób układu krążenia
Badacze, analizując dane szwedzkiej grupy SIMPLER, odkryli istotny związek między konsumpcją słodzonych napojów a zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
W badaniu wzięło udział 69 705 osób bez wcześniejszej diagnozy raka, chorób układu krążenia czy cukrzycy. Uczestnikami były kobiety urodzone w latach 1914-1948 oraz mężczyźni z roczników 1918-1952, mieszkający w środkowej Szwecji. Wypełniali oni kwestionariusze dotyczące diety, stylu życia i stanu zdrowia w latach 1987-1990, 1997, 2008 i 2009. Średnia wieku badanych wynosiła 59,9 lat, a ich średni indeks masy ciała (BMI) to 25,3.
Analiza pokazała, że średnio 9,1 proc. dziennej energii uczestników pochodziło z cukrów dodanych. Badacze oddzielili cukry naturalnie występujące w owocach, warzywach, sokach i dżemach od sacharozy i cukrów prostych dodawanych do żywności. Szczególną uwagę zwrócono na spożycie słodzonych napojów, słodyczy oraz dodatków takich jak miód czy dżem.
W ciągu obserwacji trwającej do 2019 r. u 25 739 osób zdiagnozowano co najmniej jedną chorobę układu krążenia. Najczęściej występowały udar niedokrwienny mózgu, niewydolność serca, migotanie przedsionków oraz tętniak aorty brzusznej.
2. Ryzyko tętniaka wyższe o ponad 30 proc.
Wyniki badania wykazały, że osoby spożywające słodzone napoje więcej niż siedem razy w tygodniu miały:
o 31 proc. wyższe ryzyko tętniaka aorty brzusznej,
o 19 proc. wyższe ryzyko udaru niedokrwiennego,
o 18 proc. wyższe ryzyko niewydolności serca,
o 11 proc. wyższe ryzyko migotania przedsionków.
Podobne zależności zaobserwowano u osób spożywających więcej niż dwie porcje słodyczy tygodniowo.
Choć badanie potwierdza związek między spożyciem słodzonych napojów a chorobami układu krążenia, naukowcy zwracają uwagę na pewne ograniczenia. Analiza dotyczyła wyłącznie populacji szwedzkiej, co może utrudniać przeniesienie wyników na inne grupy. Dodatkowo dane opierały się na samoocenie uczestników, która może być obarczona błędami.
Mimo tych zastrzeżeń nie ma wątpliwości, że napoje słodzone cukrem stanowią zagrożenie dla zdrowia. Badania na przestrzeni lat dowiodły, że spożywanie tego rodzaju napojów zwiększa ryzyko nie tylko chorób układu krążenia, ale sprzyja też rozwojowi próchnicy, nadwagi i otyłości, cukrzycy typu 2, a nawet nowotworów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl