Przed wiekami uwielbiana przez Słowian. Ma 10 razy więcej witaminy C niż porzeczka

Według szacunków już trzy owoce dzikiej róży mogą w 100 proc. pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ma jej o 40 proc. więcej niż cytrusy, dziesięciokrotnie więcej niż czarna porzeczka. Niektóre z jej odmian już zaczęły owocować.

Dlaczego warto polubić owoce dzikiej róży?Dlaczego warto polubić owoce dzikiej róży?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Bogactwo witaminy C, źródło 130 związków aktywnych

Owoce dzikiej róży można zrywać, kiedy są intensywnie czerwone i jędrne – w zależności od gatunku zbiory rozpoczyna się już na przełomie sierpnia i września. Dotyczy to owoców róży jabłkowatej (Rosa villosa) czy róży pomarszczonej (Rosa rugosa). Na różę psią (Rosa canina), najbardziej pospolicie występującą w naszym kraju, jeszcze trzeba będzie poczekać. Owoce dojrzewają dopiero pod koniec września, a zbierać je można w październiku.

A dlaczego warto? Napar z owoców ceniony był wieki temu przez Słowian, do dziś zresztą w herbatce z róży lubują się Czesi, Chorwaci czy Serbowie. Warto wiedzieć, że dzika róża to prawdziwa bomba kwasu askorbinowego. W tej kwestii bije na głowę większość owoców czy warzyw. To jednak nie wszystko, bo dzika róża jest w rzeczywistości źródłem ponad 130 związków aktywnych.

Są to m.in.:

4 powody, dla których warto pić napar z dzikiej róży

Owoce dzikiej róży są jednym z najlepszych źródeł witaminy C
Owoce dzikiej róży są jednym z najlepszych źródeł witaminy C © Pixabay
  • związki z grupy flawonoidów,
  • kwasy organiczne, np. kwas elagowy,
  • witaminy z grupy B oraz witaminy E i K,
  • mikroelementy jak wapń oraz cynk,
  • karotenoidy i tokoferole,
  • olejki eteryczne,
  • pektyny.

Na herbatkę, nalewkę i dżem

Witamina C oraz flawonoidy obecne w owocach dzikiej róży wspierają układ odpornościowy, hamują rozwój wolnych rodników i zwalczają stany zapalne organizmu. Mogą zapobiegać zatem chorobom cywilizacyjnym, infekcjom, chorobom układu sercowo-naczyniowego, a nawet nowotworom.

Antyoksydanty oraz pektyny obecne w owocach mają też ochronny wpływ na układ trawienny, a także normalizują lipidogram, zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy. Owoce dzikiej róży znajdą zastosowanie przy nadciśnieniu, chorobach serca i wątroby, a także jako uzupełnienie niedoborów witaminy C. Niegdyś zresztą za jej pomocą leczono szkorbut.

Dojrzałe owoce mają delikatny, słodki smak i świetnie nadają się do przygotowywania dżemów i konfitur, soków, syropów czy nalewek. We Francji owoce dzikiej róży wykorzystuje się do aromatyzowania alkoholi. Zdrowotna nalewka na jej bazie zaostrza apetyt, ułatwia trawienie i poprawia przemianę materii.

Z kolei napar z suszonych owoców łagodzi dolegliwości żołądkowe i biegunkę, a także reguluje poziom glukozy we krwi. Warto jednak pamiętać, że im dłuższa obróbka termiczna owoców, tym większe straty witamin, zwłaszcza witaminy C, a także niektórych bioflawonoidów.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka