Przekąski z tortilli – pomysły, wartości odżywcze i kalorie
Przekąski z tortilli, czyli placków pszennych, są smaczne, kolorowe i pożywne. Można je wypełniać różnymi składnikami. To doskonały pomysł na drugie śniadanie w pracy czy szkole, przystawki na imprezę lub szybką przekąskę, gdy dopada głód bądź wpadają niezapowiedziani goście. Jak je zrobić? Czy są kaloryczne?
1. Najpopularniejsze przekąski z tortilli
Przekąski z tortilli to szybka w wykonaniu przekąska, którą można wypełnić ulubionymi dodatkami. Tortillę można jeść w całości, przekroić ją na pół lub podawać w formie roladek.
Tortilla to rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, który jest przygotowany z masy lub mąki kukurydzianej, białej pszennej lub pełnoziarnistej. Można także nabyć tortille pszenne grillowane czy z dodatkiem różnych ziaren bądź szpinaku. Ten specjał kuchni meksykańskiej swoją konsystencją przypomina chlebek pita.
Na świecie istnieje wiele różnych rodzajów tortilli. Placki meksykańskie i południowoamerykańskie są wyrabiane ręcznie z połączenia mąki kukurydzianej z wodą i pieczone na specjalnych patelniach.
Większość tortilli, które możemy kupić w sklepach, wyrabia się maszynowo. Placki pszenne są proste do przygotowania, dlatego z łatwością można je zrobić w domu.
2. Placki tortilla – z czym jeść?
Tortillę traktuje się jako pieczywo, ale i bazę do innych potraw. To na przykład wrap, quesadilla, tacos, enchiladas, ale i roladki oraz inne przystawki z tortilli, na przykład mini tortille, rolady czy koreczki. Z kawałków kukurydzianych tortilli przyrządzane są totopos (czipsy tortilla), a z nich przekąski o nazwie nachos.
Roladki z tortilli dają wiele możliwości eksperymentowania ze smakiem. Najpopularniejsze pomysły na imprezowe przekąski z tortilli to:
- tortilla z łososiem, tortilla z łososiem i serkiem, roladki z tortilli z łososiem,
- roladki z tortilli, pieczarek i cebuli,
- przekąski z tortilli z łosiem wędzonym,
- roladki z tortilli z serkiem i dodatkami,
- roladki z tortilli, rukoli i sera z pomidorem i papryką,
- roladki z tortilli ze szpinakiem i serem pleśniowym,
- tortilla z szynką i serem, roladki z tortilli z szynką i serem,
- tortilla z tuńczykiem,
- rolada z tortilli z kurczakiem, mini tortille z kurczakiem, tortilla z kurczakiem na zimno i ciepło,
- koreczki z tortilli,
- roladki z tortilli wege: z warzywami, z pastą z pieczonych warzyw, pastą z soczewicy lub ciecierzycy, czyli hummusem.
3. Przepis na proste przekąski z tortilli
Niemal każdy przepis na roladki z tortilli jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Aby zrobić proste przekąski z tortilli, czyli roladki z serem i szynką, wystarczy mieć takie składniki jak:
- placki tortilla,
- serek kremowy śmietankowy lub smakowy, z dodatkami (można też wymieszać serek z chrzanem czy musztardą) lub sos czosnkowy (jogurt, majonez, czosnek i sól),
- kilka plastrów szynki (po mniej więcej 3 na placek),
- kilka plastrów sera (po 3 na placek),
- kilka ogórków: świeżych lub konserwowych,
- kilka liści sałaty: zwykłej, lodowej, rukoli, roszponki, mixu sałat lub szpinak baby,
- papryka: pół czerwonej świeżej lub konserwowej.
Placki wysmaruj serkiem, następie układaj: plasterki żółtego sera, szynkę wieprzową lub drobiową, sałatę bądź szpinak, pokrojone ogórki i paprykę. Gotowe tortille zwijaj powoli w ścisły rulon.
Zwinięte tortille pokrój w grube plastry. Aby przekąski z tortilli nie rozpadły się, a i ładnie wyglądały, możesz w każdą wbić wykałaczkę i nadziać na nią oliwkę. Roladkę możesz ozdobić szczypiorkiem lub koperkiem. Takie roladki są idealne jako szybka przekąska na przyjęcie.
Tortilla pszenna z serem i szynką oraz kremowym serkiem jest przepyszna zarówno na ciepło, jak i podana na zimno. Czy roladki z tortilli można zrobić dzień wcześniej? Tak. To dobry pomysł. Należy tylko pamiętać, by do czasu podania trzymać je w lodówce.
4. Kalorie i wartości odżywcze
Porcja 100 g tortilli (placek) dostarcza 237 kcal, a także: węglowodany (50 g), tłuszcz (1g), błonnik (2,4 g), białko (7 g), kwasy tłuszczowe nasycone (0,3 g), cukry (2,8 g), a także sód (482 mg), potas (105 mg), wapń (70 mg), żelazo (3,8 mg), magnez (19 mg) oraz witaminę B6 (0,1 mg).
Wartości odżywcze i energetyczne przekąsek z tortilli zależą zarówno od składników, z jakich zrobiona jest tortilla (pszenna, pełnoziarnista), jak i dodatków. Mniej kaloryczna będzie z pewnością przekąska warzywna niż ta, która zawiera dużą ilość sera i wędlin, zwłaszcza tłustych.
Roladka z tortilli z mąki pszennej z serem i szynką, kremowym serkiem i ogórkiem to 65 kcal. Wynika to z wartości energetycznej dodatków: porcja 100 g szynki w ma około 145 kcal (plaster około 50 kcal), żółtego sera około 300 kcal (plaster około 80 g), serka śmietankowego - 342 kcal.