Nachos – przepisy, wartości odżywcze i kalorie
Nachos to przekąska pochodząca z Meksyku, która składa się z chipsów z tortilli z serem, często podawanych z różnymi dodatkami. Tradycyjne meksykańskie przekąski wypiekane są z mąki kukurydzianej, możliwe jest połączenie mąki kukurydzianej z mąką pszenną. Jakie są ich wartości odżywcze? Z czym je jeść i jak przygotować?
W tym artykule:
Co to nachos?
Nachos to popularna przekąska przygotowana ze smażonych lub pieczonych, niedużych kawałków tortilli kukurydzianej (chipsy z tortilli), które są pokryte roztopionym serem. Najczęściej używa się sera cheddar lub innych serów, które się łatwo i szybko topią.
Tortilla jest rodzajem płaskiego, okrągłego placka o średnicy wypiekanego z masy lub mąki kukurydzianej, także z mąki pszennej. Za kolebkę nachos uznaje się Piedras Negras w Meksyku (ojcem przepisu jest Ignacio "Nacho" Anaya, który wymyślił nachos w latach 40. XX wieku). Nachos stały się szybko popularne na całym świecie. Dziś to chętnie przekąska spożywana tak na imprezach, jak i w restauracjach.
Nachos – dodatki i sosy
Nachos mogą być podane na różne sposoby, zarówno w prostszej, jak i bardziej skomplikowanej formie, tak na gorąco, jak i w temperaturze pokojowej.
Chipsy z tortilli mogą być serwowane wyłącznie jako kawałki placka posypanego serem i podgrzewane, aż ser się roztopi, ale i w bardziej złożonych wersjach, to jest z różnymi dodatkami i sosami (mogą stanowić pełnowartościowe danie).
Jakie dodatki pasują do nachos? Mogą to być:
- mięso (kurczak lub mielona wołowina, wieprzowina lub chorizo),
- warzywa (świeża lub marynowana papryka jalapeño, oliwki, ugotowane ziemniaki, fasola, ale i salsa z pomidorów, cebuli, jalapeños i kolendry i soku z limonki),
- guacamole (pasta z awokado z dodatkami takimi jak cebula, czosnek, sok z limonki i kolendra),
- śmietana i sosy (np. sos czosnkowy).
Nachos – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Nachos w 100 gramach posiada wartość energetyczną 472 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 7,10 g białka,
- 67,8 g węglowodanów,
- 0,78 g cukrów,
- 5,40 g błonnika.
Nachos ma w 100 g 20,7 g tłuszczów, w tym:
- 2,81 g tłuszczów nasyconych,
- 5,66 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 10,77 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
Nachos – jakie ma witaminy?
Nachos to produkt zawierający 0 mg witaminy C,0 µg RAE witaminy A, 3,53 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 20,9 µg witaminy K.
Nachos zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,14 mg witaminy B1,
- 0,07 mg witaminy B2,
- 0,84 mg witaminy B3,
- 19,40 mg witaminy B4,
- 0,30 mg witaminy B5,
- 0,18 mg witaminy B6,
- 12,00 µg witaminy B9,
- 0,36 µg witaminy B12.
Nachos – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Nachos ma w sobie:
- 106 mg wapnia,
- 1,52 mg żelaza,
- 84,0 mg magnezu,
- 225 mg fosforu,
- 182 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 328 mg sodu, 1,38 mg cynku,0,10 mg miedzi, 0,39 mg manganu i 4,40 µg selenu.
Nachos - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 28 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 472 kcal | 134 kcal |
| Białko | 7,10 g | 2,01 g |
| Węglowodany | 67,8 g | 19,22 g |
| Cukier | 0,78 g | 0,22 g |
| Błonnik | 5,40 g | 1,53 g |
| Tłuszcz | 20,7 g | 5,86 g |
| Tłuszcze nasycone | 2,81 g | 0,80 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 5,66 g | 1,61 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 10,77 g | 3,05 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 12,00 µg | 3,40 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,14 mg | 0,04 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,07 mg | 0,02 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,84 mg | 0,24 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,30 mg | 0,08 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,18 mg | 0,05 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 12,00 µg | 3,40 µg |
| Witamina B4 - cholina | 19,40 mg | 5,50 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0,36 µg | 0,10 µg |
| Witamina A | 4,00 i.u. | 1,13 i.u. |
| Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 2,00 µg | 0,57 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 2,00 µg | 0,57 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 5,00 µg | 1,42 µg |
| Witamina E | 3,53 mg | 1,00 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 20,9 µg | 5,93 µg |
| Wapń | 106 mg | 30,1 mg |
| Żelazo | 1,52 mg | 0,43 mg |
| Magnez | 84,0 mg | 23,8 mg |
| Fosfor | 225 mg | 63,8 mg |
| Potas | 182 mg | 51,6 mg |
| Sód | 328 mg | 93,0 mg |
| Cynk | 1,38 mg | 0,39 mg |
| Miedź | 0,10 mg | 0,03 mg |
| Mangan | 0,39 mg | 0,11 mg |
| Selen | 4,40 µg | 1,25 µg |
| Woda | 2,64 g | 0,75 g |
" id="5bffb48d7e8afb467a8b56a8" name="Nachos"]
Czy nachosy są zdrowe?
Czy nachosy są zdrowe? Okazuje się, że raczej niespecjalnie. Wiele jednak zależy od tego, z jakich produktów są wykonane i w towarzystwie jakich składników są podawane.
Nachosy są bogate w kalorie i tłuszcz, mają za to sporo błonnika (ten wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, wpływa na dłuższe uczucie sytości), a ich wartość odżywczą podnoszą różne zdrowe dodatki (danie będzie dostarczało białka, wapnia i witamin, jeśli z nachosami serwowany będzie ser, mięso i warzywa).
Warto pamiętać, że zarówno domowe nachosy, jak i dodatki, takie jak salsa czy guacamole, są zdrowszą alternatywą dla gotowych nachosów, sosów serowych czy dipów.
Jak przygotować nachos w domu?
Jak przygotować nachos w domu? To proste. Na blasze do pieczenia układa się gotową tortillę, pokrywa się ją serem.
Na wierzchu można położyć wybrane dodatki, na przykład pokrojoną w plasterki paprykę jalapeño, ale i inne. Dzięki temu można dostosować danie do własnych preferencji smakowych. Nachos można także przygotować samodzielnie od podstaw, zarówno usmażyć, jak i upiec.
Nachos – przepisy
Aby przygotować nachos smażone, potrzebne są takie składniki jak:
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mąki kukurydzianej,
- szklanka gorącej wody,
- olej (20 ml) plus olej do smażenia,
- sól i papryka mielona ostra do smaku.
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, olej i wodę (partiami). Wyrabiaj ciasto do połączenia składników. Odłóż je na pół godziny, by odpoczęło.
Ciasto (przełożone na blat oprószony mąką) podziel na części i bardzo cienko rozwałkowuj. Ponakłuwaj je widelcem, wykrawaj trójkąty (możesz najpierw pokroić ja na 4-centymetrowe paski, a te z kolei na trójkąty).
Olej rozgrzej w garnku, wrzucaj do niego przygotowane trójkąty z tortilli. Smaż, aż będą miały złoty kolor. Wyjmuj je łyżką cedzakową. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Posyp papryką. Trójkąciki ciasta można też ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut w temperaturze 200 st. C. To opcja zdecydowanie mniej kaloryczna i bardziej zdrowa.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.