Trwa ładowanie...

Przepalanka (wódka) - rodzaje, przepis na domową przepalankę

Przepalanka to wódka smakowa produkowana ze spirytusu wymieszanego z karmelem, cukrem wanilinowym lub laską wanilii. Ma złoto-brunatny kolor, przypominający whisky. Przepalankę zazwyczaj pije się solo, w drinkach lub dodaje do herbaty. Jak zrobić domową przepalankę?

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

spis treści

1. Co to jest przepalanka?

Przepalanka to słodka wódka smakowa ze spirytusu. Jej nazwa ma związek z przepalaniem cukru, co prowadzi do wytworzenia się karmelu.

Z tego względu wódka bywa nazywana karmelówką, choć nie jest tak gęsta jak oryginał. Dodatkowo do spirytusu i cukru dodawany jest miód, goździki lub wanilia, co wzbogaca smak i aromat trunku.

Przepalanka ma złoto-brunatny kolor, wyglądem przypomina nieco whisky. Niektórzy są zdania, że przepalanka nawet w dużych ilościach nie wywołuje złego samopoczucia następnego dnia.

2. Rodzaje przepalanki

Przepalanka jest bardzo łatwa do przygotowania samodzielnie w domu i daje możliwość eksperymentowania. Dużą popularnością cieszy się przepalanka z odrobiną wanilii, ale można dodać do niej miód, goździki, cynamon, a nawet własne mieszanki przypraw.

Przepalanka może być łagodna lub ostrzejsza w smaku, wszystko w zależności od indywidualnych preferencji. Dodatki smakowe należy wsypywać w momencie rozpuszczania karmelu w wodzie.

Dobrym pomysłem będzie wrzucenie 3-4 goździków, startej skórki pomarańczy i suszonej śliwki. W ten sposób w prosty sposób otrzymamy świąteczną wersję przepalanki, idealną na zimowe wieczory lub rodzinne spotkania.

3. Przepis na przepalankę

Składniki:

  • 1000 ml spirytusu,
  • 1400 ml wody,
  • 4-6 łyżek cukru,
  • 2-4 łyżki cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

Do niewielkiego rondelka wsypujemy cukier i podgrzewamy go na wolnym ogniu, często mieszając. Czynność wykonujemy do momentu, aż cukier zmieni się w karmel. Następnie odstawiamy garnek do przestudzenia.

W osobnym garnku podgrzewamy wodę, cukier wanilinowy i zimny karmel, dokładnie mieszając. Ponownie czekamy aż ostygnie. Następnie do gotowanego przed chwilą płynu dodajemy spirytus, mieszamy i wlewamy do butelek.

Zakręcamy i przechowujemy w chłodnym, zacienionym miejscu przez 3-5 dni, aż trunek nabierze smaku. Przepalankę można pić w kieliszkach, wlewać do drinków lub gorącej herbaty.

4. Przepis na drinka z przepalanką

Składniki:

  • 50 ml przepalanki,
  • 20 ml soku jabłkowego,
  • 20 ml soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Składniki dokładnie ze sobą mieszamy i podajemy w szklankach wypełnionych lodem. Brzeg naczynia warto udekorować plasterkiem cytryny lub limonki.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.