Trwa ładowanie...

Przepis na barszcz czerwony płukany

Przepis na barszcz czerwony płukany
Przepis na barszcz czerwony płukany (Smakołyki Alergika)

Czysty barszcz, bardzo smaczny, doprawiony tak, by nie szkodzić alergikom. Bardzo prosty w przygotowaniu. A dlaczego płukany? Zaraz się dowiecie!

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • bio marchewka,
  • 1/2 pietruszki,
  • kawałek pora
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 2-3 ziarenka pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mały suszony grzybek,
  • sól i ocet balsamiczny do smaku.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Zupa krem z porów"

Buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać zimną wodą (powinna sięgać ok. 10 cm nad buraki), dodać warzywa, grzybek i przyprawy (bez soli i octu). Powoli gotować ok. 30-40 minut. Odcedzić wywar, warzywa zalać ponownie wodą (tylko tyle, by je pokryła) i gotować ok. 10 minut. Odcedzić, połączyć z pierwszym wywarem i doprawić solą oraz balsamico. Gotowe.

Zobacz także przepis na uszka bez jajek.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze