Przepis na barszcz czerwony płukany
Czysty barszcz, bardzo smaczny, doprawiony tak, by nie szkodzić alergikom. Bardzo prosty w przygotowaniu. A dlaczego płukany? Zaraz się dowiecie!
Składniki:
- 1 kg buraków,
- bio marchewka,
- 1/2 pietruszki,
- kawałek pora
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- 2-3 ziarenka pieprzu,
- 2 ząbki czosnku,
- mały suszony grzybek,
- sól i ocet balsamiczny do smaku.
Przygotowanie:
Buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać zimną wodą (powinna sięgać ok. 10 cm nad buraki), dodać warzywa, grzybek i przyprawy (bez soli i octu). Powoli gotować ok. 30-40 minut. Odcedzić wywar, warzywa zalać ponownie wodą (tylko tyle, by je pokryła) i gotować ok. 10 minut. Odcedzić, połączyć z pierwszym wywarem i doprawić solą oraz balsamico. Gotowe.
Zobacz także przepis na uszka bez jajek.