Trwa ładowanie...

Przepis na "dziwną" sałatkę jarzynową

Avatar placeholder
05.11.2018 09:10

Wiem, każdy ma swój przepis na taką sałatkę. Ale mój jest specyficzny, bo jedni nie mogą jeść surowych jabłek (a gdy pyli brzoza, to nawet ci, co mogą - nie mogą), a inni jajek i majonezu. Nie dodaję też ziemniaków, bo jakoś ziemniaki w sałatce zupełnie do mnie nie przemawiają. Może robię błąd. Ale niech już tak zostanie.

PS. Jeśli mamy uczulenie na marchew - użyjmy dyni, jeśli na selera - dodajmy zamiast niego więcej pietruszki, jeśli na pietruszkę - spróbujmy z pasternakiem. Zapewne też będzie dobre.

Przygotujmy:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"
  • 6 marchewek;
  • 2 pietruszki;
  • ćwierć selera;
  • 3-4 duże ogórki kiszone;
  • 3/4 szklanki ugotowanego zielonego groszku (używam mrożonki);
  • kawałek pora (ok. 10 cm);
  • majonez wegański - ilość wedle uznania;
  • musztarda (do smaku);
  • sól i pieprz do smaku.

Warzywa umyć (nie obierać!) i ugotować do miękkości. Gdy wystygną obrać i pokroić w kosteczkę. Dodać pokrojone w kostkę ogórki, ugotowany groszek oraz posiekanego drobno pora. Wymieszać z wegańskim majonezem i łyżeczką musztardy, doprawić.

Wypróbuj także przepis na cytrynowego baranka.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze