Trwa ładowanie...

Przepisy na szparagi - przystawki, zupy, dania główne ze szparagami

Avatar placeholder
12.04.2021 10:25
Quiche ze szparagami
Quiche ze szparagami (iStock.com/picalotta)

Kwiecień, maj i czerwiec to szparagowy sezon. Zielone szparagi pojawiają się na sklepowych półkach i aż kuszą nas swoim wyglądem. Bardzo często nie wiemy jednak jak je przyrządzić. Przygotowanie szparagów nie jest aż tak skomplikowane i z powodzeniem przygotujemy z nich smaczne dania. A oto przepisy na szparagi.

spis treści

1. Przepisy na szparagi

Szparagi możemy podać na przystawkę, zupę oraz danie główne. Szparagi gotuje się krótko, ważne aby były sprężyste i chrupiące. Krótkie gotowanie zachowa także ich piękny zielony kolor. Przepisy na szparagi są różne i rozpoczynają się od bardzo prostych po skomplikowane.

1.1. Grillowane szparagi w boczku

Jednym z bardzo znanych przepisów na szparagi są grillowane szparagi w boczku. Możemy przygotować je podczas BBQ a także w domu na patelni grillowej. Do przygotowania tej przystawki ze szaragów potrzebujemy:

  • Pęczek szparagów
  • 200 g cienko pokrojonego boczku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • Świeżo zmielony pieprz
Zobacz film: "Dlaczego warto jeść szparagi? (WIDEO)"

Szparagi myjemy i odrywamy twarde końcówki. Zielonych szparagów nie obieramy. Gotujemy przez ok 3-4 minuty. Najlepiej jeżeli mamy wysoki garnek do szparagów, ale jeżeli nie posiadamy takiego to możemy ugotować je także w innym naczyniu.

Następnie szparagi owijamy boczkiem i grillujemy, aż boczek nam się zarumieni. Polewamy szparagi oliwą z oliwek oraz doprawiamy pieprzem. Gotowe danie podajemy na ciepło.

1.2. Szparagi w cieście francuskim

Przepis na szparagi w cieście francuskim to idealna propozycja na imprezową przekąskę. Jest to danie bardzo szybkie w przygotowaniu. Potrzebujemy:

  • Pęczek szparagów
  • Gotowe ciasto francuskie
  • Szynka parmeńska
  • Parmezan
  • Żółtko
  • Szczypta soli

Szparagi przygotowujemy tak jak w poprzednim przepisie. Gotujemy je przez ok. 3-4 minuty. Szynkę parmeńską kroimy w cienkie plastry. Tak samo robimy z ciastem francuskim. Owijamy ugotowane szparagi plastrami ciasta francuskiego połączonego z szynką parmeńską. Doprawiamy szczyptą soli i smarujemy ciasto francuskie żółtkiem. Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut.

2. Krem ze szparagów

Szparagi bardzo dobrze sprawdzą nam się w postaci zupy. Przepis na krem ze szparagów jest bardzo prosty i smaczny. Do jego wykonania potrzebne będą:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 4 łyżki masła
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • duży ziemniak
  • 1,5 litra bulionu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 125 g sera camembert

Pierwszym krokiem do przygotowania kremu ze szparagów jest podsmażenie cebulki i czosnku. Następnie dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę i całość smażymy kilka minut. Później dodajemy szparagi i resztkę masła. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Do warzyw wlewamy bulion i gotujemy go przez ok 10 minut. Ugotowaną zupę miksujemy i podajemy ją z serem pleśniowym.

3. Penne ze szparagami i łososiem w kremowym sosie

Przepisy na szparagi w roli dania głównego to najpotężniejszy dział szparagowej książki kucharskiej. Szparagi możemy dodawać do mięs, zapiekanek, risotta, tart, lekkich sałatek oraz do makaronów.

Penne ze szparagami i wędzonym łososiem to lekkie, a zarazem sycące danie. Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 125 g makaronu penne
  • 200 gram wędzonego łososia sałatkowego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • Oliwa z oliwek
  • 125 ml śmietanki 30%
  • Sól i pieprz do smaku

Jest to bardzo szybki przepis na szparagi. Łososia podsmażamy na oliwie. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy ok. 5-7 minut. Gotujemy makaron. Szparagi dodajemy do łososia i zalewamy sos śmietanką. Ugotowany makaron mieszamy z sosem, doprawiamy solą i pieprzem i serwujemy na lekki i zdrowy obiad.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze