Przepisy na szparagi - przystawki, zupy, dania główne ze szparagami
Kwiecień, maj i czerwiec to szparagowy sezon. Zielone szparagi pojawiają się na sklepowych półkach i aż kuszą nas swoim wyglądem. Bardzo często nie wiemy jednak jak je przyrządzić. Przygotowanie szparagów nie jest aż tak skomplikowane i z powodzeniem przygotujemy z nich smaczne dania. A oto przepisy na szparagi.
1. Przepisy na szparagi
Szparagi możemy podać na przystawkę, zupę oraz danie główne. Szparagi gotuje się krótko, ważne aby były sprężyste i chrupiące. Krótkie gotowanie zachowa także ich piękny zielony kolor. Przepisy na szparagi są różne i rozpoczynają się od bardzo prostych po skomplikowane.
1.1. Grillowane szparagi w boczku
Jednym z bardzo znanych przepisów na szparagi są grillowane szparagi w boczku. Możemy przygotować je podczas BBQ a także w domu na patelni grillowej. Do przygotowania tej przystawki ze szaragów potrzebujemy:
- Pęczek szparagów
- 200 g cienko pokrojonego boczku
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- Świeżo zmielony pieprz
Szparagi myjemy i odrywamy twarde końcówki. Zielonych szparagów nie obieramy. Gotujemy przez ok 3-4 minuty. Najlepiej jeżeli mamy wysoki garnek do szparagów, ale jeżeli nie posiadamy takiego to możemy ugotować je także w innym naczyniu.
Następnie szparagi owijamy boczkiem i grillujemy, aż boczek nam się zarumieni. Polewamy szparagi oliwą z oliwek oraz doprawiamy pieprzem. Gotowe danie podajemy na ciepło.
1.2. Szparagi w cieście francuskim
Przepis na szparagi w cieście francuskim to idealna propozycja na imprezową przekąskę. Jest to danie bardzo szybkie w przygotowaniu. Potrzebujemy:
- Pęczek szparagów
- Gotowe ciasto francuskie
- Szynka parmeńska
- Parmezan
- Żółtko
- Szczypta soli
Szparagi przygotowujemy tak jak w poprzednim przepisie. Gotujemy je przez ok. 3-4 minuty. Szynkę parmeńską kroimy w cienkie plastry. Tak samo robimy z ciastem francuskim. Owijamy ugotowane szparagi plastrami ciasta francuskiego połączonego z szynką parmeńską. Doprawiamy szczyptą soli i smarujemy ciasto francuskie żółtkiem. Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut.
2. Krem ze szparagów
Szparagi bardzo dobrze sprawdzą nam się w postaci zupy. Przepis na krem ze szparagów jest bardzo prosty i smaczny. Do jego wykonania potrzebne będą:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 4 łyżki masła
- cebula
- ząbek czosnku
- duży ziemniak
- 1,5 litra bulionu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100 ml śmietanki kremówki
- 125 g sera camembert
Pierwszym krokiem do przygotowania kremu ze szparagów jest podsmażenie cebulki i czosnku. Następnie dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę i całość smażymy kilka minut. Później dodajemy szparagi i resztkę masła. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Do warzyw wlewamy bulion i gotujemy go przez ok 10 minut. Ugotowaną zupę miksujemy i podajemy ją z serem pleśniowym.
3. Penne ze szparagami i łososiem w kremowym sosie
Przepisy na szparagi w roli dania głównego to najpotężniejszy dział szparagowej książki kucharskiej. Szparagi możemy dodawać do mięs, zapiekanek, risotta, tart, lekkich sałatek oraz do makaronów.
Penne ze szparagami i wędzonym łososiem to lekkie, a zarazem sycące danie. Do jego przygotowania potrzebujemy:
- 125 g makaronu penne
- 200 gram wędzonego łososia sałatkowego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- Oliwa z oliwek
- 125 ml śmietanki 30%
- Sól i pieprz do smaku
Jest to bardzo szybki przepis na szparagi. Łososia podsmażamy na oliwie. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy ok. 5-7 minut. Gotujemy makaron. Szparagi dodajemy do łososia i zalewamy sos śmietanką. Ugotowany makaron mieszamy z sosem, doprawiamy solą i pieprzem i serwujemy na lekki i zdrowy obiad.