Dania wegetariańskie - wpływ na zdrowie, właściwości, rodzaje wegetarianizmu
Wegetarianizm to sposób żywienia charakteryzujący się wyłączeniem z posiłków produktów pochodzenia zwierzęcego i ewentualnie jaj lub nabiału - z przyczyn moralnych, etycznych bądź zdrowotnych. Potrawy wegetariańskie składają się więc z warzyw, owoców, zbóż, kasz, jaj i produktów mlecznych, przez co zawierają wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Dieta wegetariańska jest bardzo zdrowa i lekka, dlatego dania wegetariańskie są dobre dla każdego, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Przepisy wegetariańskie ogranicza tylko jedna zasada - wyłączenie ze składników mięsa i jego pochodnych.
1. Dobrze zrównoważona dieta wegetariańska
Naukowcy zajmujący się żywieniem są zdania, że dobrze zrównoważona dieta wegetariańska jest dietą zdrową i może być stosowana przez ludzi. Potwierdzają to badania przeprowadzone w USA i w Wielkiej Brytanii. Wegetarianie w porównaniu z resztą populacji charakteryzują się przede wszystkim niższą masą ciała. Ponadto rzadko zapadają na choroby układu sercowo-naczyniowego, jak: miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, zawał mięśnia sercowego czy udar mózgu.
Ze względu na wyeliminowanie z diety produktów pochodzenia zwierzęcego, dania wegetariańskie są ubogie w pełnowartościowe białko, żelazo, cynk, witaminę B12 oraz witaminę D. Niedobór w diecie wegetariańskiej witaminy B12 oraz żelaza jest najczęstszą przyczyną anemii oraz niekorzystnie wpływa na organizm rozwijającego się dziecka. Z kolei niedobór witaminy D zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy u osób dorosłych, a krzywicy u dzieci.
Należy zatem tak komponować dania wegetariańskie, aby nie dopuścić do wystąpienia chorób.
2. Rodzaje wegetarianizmu
Zdrowa dieta wegetariańska jest bogata w produkty zbożowe, rośliny strączkowe, orzechy, warzywa i owoce, dostarcza więcej węglowodanów, kwasów omega-6, błonnika.
Wegetarianizm istnieje w kilku odmianach, są to:
- semiwegetarianizm - dopuszcza spożywanie mięsa ryb oraz drobiu, a także jaja oraz mleko i jego przetwory,
- laktoowowegetarianizm - oprócz produktów roślinnych dopuszcza spożywanie jaj oraz mleka i jego przetworów,
- weganizm - dopuszcza spożywanie wyłącznie produktów pochodzenia roślinnego,
- witarianizm - to spożywanie produktów pochodzenia roślinnego nieprzetwarzanych przemysłowo,
- frutarianizm - dopuszcza spożywanie tylko owoców.
Dania wegetariańskie to nie tylko doskonałe w smaku połączenia warzyw w surówkach oraz sałatkach, to także element dotyczący sposobu przyrządzania potraw poprzez ich gotowanie, smażenie czy zapiekanie. Doskonały smak warzyw smażonych na patelni doskonale urozmaica konkretne dania. Potrawy wegetariańskie mogą być różnorodne i smaczne. Z pewnością wszystkich zachwyci smak zapiekanych warzyw z serem w papryce.
Kuchnia wegetariańska jest nieprzebraną wręcz skarbnicą prostych, szybkich, a zarazem wspaniałych dań.
Dieta wegetariańska powinna być odpowiednio zbilansowana. Wegetarianie przy odpowiednio zrównoważonej diecie nie powinni mieć niedoborów witaminy B12. Wegetarianie natomiast muszą przestrzegać normy, aby ich żywność zawierała duże ilości B12 bądź suplementować tę witaminę.