Przestań karmić swoją migrenę. Te produkty mogą nasilić ból głowy
Nie sposób jednoznacznie wskazać jej przyczyny, wiadomo jednak, że da się ją kontrolować. Migrena – w jaki sposób przejąć kontrolę nad tą dolegliwością? Przede wszystkim uważnie analizując swoją dietę, bo okazuje się, że określone grupy produktów mogą nasilać, a nawet wywoływać ataki migreny.
1. Migrena
Napadowe bóle głowy, zazwyczaj umiejscowione jednostronnie, trwające nawet kilkanaście godzin to objawy migreny. Mogą im towarzyszyć nudności, wymioty, a nawet światłowstręt i zaburzenia widzenia. Do tego zaburzenia równowagi, dezorientacja, spadek nastroju.
Poza lekami, które poprawiają komfort życia cierpiących z powodu migreny, istotnym elementem leczenia jest unikanie czynników mogących pogorszyć stan chorego. Osobom z migrenom zaleca się zachowanie stałego, dobowego rytmu funkcjonowania, wysypianie się, unikanie stresu, a także zrezygnowanie z używek jak papierosy czy alkohol.
Coraz częściej mówi się także o diecie antymigrenowej, która może pozytywnie wpłynąć na zmniejszenie nasilenia bólu czy nawet liczby ataków migreny. Jej istotnym elementem jest wyeliminowanie z menu pewnych grup produktów. Jakich?
2. Produkty, które mogą nasilać ból głowy
Cierpiącym z powodu migreny zaleca się, by prowadzili dziennik posiłków. Dzięki obserwacji, jak nasz organizm reaguje na poszczególne produkty spożywcze, możemy ustalić, jakie produkty przyprawiają nas o bóle głowy.
Migrenowcy powinni uważać zwłaszcza na:
- ryby i owoce morza – to źródło histaminy, którą podejrzewa się o przyczynianie do ataków migreny.
- alkohol również jest źródłem histaminy (przede wszystkim szampan, czerwone wino i piwo pszeniczne).
- kiszonki, fermentowane napoje mleczne - kefir, maślanka i ogórki kiszone to produkty, których nie sposób przecenić. Wspierają odporność i poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, ale są kolejną grupą bogatą w histaminy.
- soki owocowe, banany, maliny, gruszki, papaja, ananas i cytrusy - część z nich u wielu chorujących na migrenę będzie nasilać ataki bólu głowy.
- wędliny i sery długodojrzewające - cheddar, sery pleśniowe? Na te przysmaki każdy migrenowiec powinien uważać.
- pomidory i bakłażany - należą do rodziny tzw. psiankowatych i są smaczne oraz zdrowe. Ale nie dla każdego – przy bólach głowy warto upewnić się, że nie będą nasilały dolegliwości.
- suszone owoce - to źródło tyraminy. Podobnie jak histamina jest aminą biogenną, mogącą w dużej mierze przyczyniać się do pogorszenia stanu zdrowia pacjenta cierpiącego z powodu migren.
- awokado - źródło zdrowych tłuszczy i bogactwo smaku, który pokochały miliony Polaków. Jednak ten egzotyczny owoc może szkodzić również z powodu obecności tyraminy.
- wędliny i czekolada - co je łączy? Są źródłem fenyloetyloaminy, która może nasilać uciążliwe objawy bólowe.
- produkty bogate w glutaminian sodu. Ich lista jest długa – wysoko przetworzone dania gotowe, zupy instant, a nawet przyprawy do dań. E621 obecne jest jednak także w serach, wędlinach oraz wielu daniach kuchni azjatyckiej
- kofeina - bardzo często kawa, herbata i napoje energetyzujące, a także kakao nasilają dolegliwości bólowe głowy.
- aspartam - ten słodzik jest częstym bywalcem różnych "słodkich" produktów. E951 znajduje się nie tylko w produktach typu light, ale nawet w gumie do żucia czy napojach owocowych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl