Trwa ładowanie...

Przestań karmić swoją migrenę. Te produkty mogą nasilić ból głowy

Nie sposób jednoznacznie wskazać jej przyczyny, wiadomo jednak, że da się ją kontrolować. Migrena – w jaki sposób przejąć kontrolę nad tą dolegliwością? Przede wszystkim uważnie analizując swoją dietę, bo okazuje się, że określone grupy produktów mogą nasilać, a nawet wywoływać ataki migreny.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest migrena i jak sobie z nią poradzić?"

spis treści

1. Migrena

Napadowe bóle głowy, zazwyczaj umiejscowione jednostronnie, trwające nawet kilkanaście godzin to objawy migreny. Mogą im towarzyszyć nudności, wymioty, a nawet światłowstręt i zaburzenia widzenia. Do tego zaburzenia równowagi, dezorientacja, spadek nastroju.

Poza lekami, które poprawiają komfort życia cierpiących z powodu migreny, istotnym elementem leczenia jest unikanie czynników mogących pogorszyć stan chorego. Osobom z migrenom zaleca się zachowanie stałego, dobowego rytmu funkcjonowania, wysypianie się, unikanie stresu, a także zrezygnowanie z używek jak papierosy czy alkohol.

Coraz częściej mówi się także o diecie antymigrenowej, która może pozytywnie wpłynąć na zmniejszenie nasilenia bólu czy nawet liczby ataków migreny. Jej istotnym elementem jest wyeliminowanie z menu pewnych grup produktów. Jakich?

2. Produkty, które mogą nasilać ból głowy

Cierpiącym z powodu migreny zaleca się, by prowadzili dziennik posiłków. Dzięki obserwacji, jak nasz organizm reaguje na poszczególne produkty spożywcze, możemy ustalić, jakie produkty przyprawiają nas o bóle głowy.

Migrenowcy powinni uważać zwłaszcza na:

  • ryby i owoce morza – to źródło histaminy, którą podejrzewa się o przyczynianie do ataków migreny.
  • alkohol również jest źródłem histaminy (przede wszystkim szampan, czerwone wino i piwo pszeniczne).
  • kiszonki, fermentowane napoje mleczne - kefir, maślanka i ogórki kiszone to produkty, których nie sposób przecenić. Wspierają odporność i poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, ale są kolejną grupą bogatą w histaminy.
  • soki owocowe, banany, maliny, gruszki, papaja, ananas i cytrusy - część z nich u wielu chorujących na migrenę będzie nasilać ataki bólu głowy.
  • wędliny i sery długodojrzewające - cheddar, sery pleśniowe? Na te przysmaki każdy migrenowiec powinien uważać.
  • pomidory i bakłażany - należą do rodziny tzw. psiankowatych i są smaczne oraz zdrowe. Ale nie dla każdego – przy bólach głowy warto upewnić się, że nie będą nasilały dolegliwości.
  • suszone owoce - to źródło tyraminy. Podobnie jak histamina jest aminą biogenną, mogącą w dużej mierze przyczyniać się do pogorszenia stanu zdrowia pacjenta cierpiącego z powodu migren.
  • awokado - źródło zdrowych tłuszczy i bogactwo smaku, który pokochały miliony Polaków. Jednak ten egzotyczny owoc może szkodzić również z powodu obecności tyraminy.
  • wędliny i czekolada - co je łączy? Są źródłem fenyloetyloaminy, która może nasilać uciążliwe objawy bólowe.
  • produkty bogate w glutaminian sodu. Ich lista jest długa – wysoko przetworzone dania gotowe, zupy instant, a nawet przyprawy do dań. E621 obecne jest jednak także w serach, wędlinach oraz wielu daniach kuchni azjatyckiej
  • kofeina - bardzo często kawa, herbata i napoje energetyzujące, a także kakao nasilają dolegliwości bólowe głowy.
  • aspartam - ten słodzik jest częstym bywalcem różnych "słodkich" produktów. E951 znajduje się nie tylko w produktach typu light, ale nawet w gumie do żucia czy napojach owocowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.