Przestrzegają przed tą dietą. Może być śmiertelnie niebezpieczna dla serca

Choć została okrzyknięta jedną z najmniej zdrowych diet w rankingu diet na 2023 rok, to wciąż ma całe rzesze zwolenników. Daje szybkie i spektakularne efekty, przez wielu jest też uważana za remedium na niektóre z poważnych chorób, jak epilepsja. Najnowsze badania dowodzą, że może jednak być śmiertelnie niebezpieczna dla naszego serca.

Ma rzesze zwolenników, ale badacze właśnie odkryli,, jak bardzo może szkodzić dieta niskowęglowodanowaMa rzesze zwolenników, ale badacze właśnie odkryli,, jak bardzo może szkodzić dieta niskowęglowodanowa
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

Oszukać wątrobę, by spalić nagromadzony tłuszcz

Ograniczenie węglowodanów do maksymalnie dziesięciu proc. dziennego spożycia kalorii ma jeden cel: wprowadzenie organizm w stan ketozy, by oszukać wątrobę. Duża podaż tłuszczu, który jest obok białka podstawą diety, sprawia, że narząd ten pozyskuje energię ze zmagazynowanych lipidów.

Spala go, dzięki czemu kilogramy szybko lecą w dół, a boczki jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki znikają. Równie popularne są nieco mniej restrykcyjne odmiany diety keto, w tym dieta low carb (ang. Low Carb High Fat), w której podaż węglowodanów sięga nawet 15-25 proc., jednak udział tłuszczów nadal jest duży. Właśnie taki model pod lupę wzięli badacze.

Diecie ketogenicznej przypisuje się też szereg właściwości zdrowotnych – może rzekomo pozytywnie wpływać na pacjentów z chorobami neurologicznymi, jak alzheimer czy parkinson, lekooporna epilepsja, a nawet być pomocna w terapii autyzmu. Ma być wsparciem w leczeniu nowotworów mózgu czy stwardnienia zanikowego bocznego. Wreszcie jej zwolennicy uważają, że dieta keto jest szczególnie korzystna dla pacjentów z otyłością czy cukrzycą typu 2.

Na czym polega dieta ketogeniczna?

Niestety dotychczas brakowało jednoznacznych dowodów na skuteczność oraz bezpieczeństwo tego modelu żywienia z uwagi na zbyt krótki czas obserwacji w badaniach. Najnowsze analizy nie napawają jednak optymizmem.

Cholesterol a ryzyko chorób serca

Wyniki badań zostały zaprezentowane na corocznej sesji naukowej American College of Cardiology na Światowym Kongresie Kardiologii. Pochodzące z brytyjskiej bazy Biobank dane 1200 osób na standardowej diecie i 305 na diecie z ograniczonym do 25 proc. spożyciem węglowodanów śledzone były przez naukowców przez dekadę.

Wysoka podaż tłuszczu może prowadzić do rozwoju miażdżycy i chorób serca
Wysoka podaż tłuszczu może prowadzić do rozwoju miażdżycy i chorób serca © Pixabay

Wnioski były zatrważające. Dieta obfitująca w tłuszcz może podnosić poziom cholesterolu frakcji LDL, a ten z kolei może gromadzić się pod postacią blaszki miażdżycowej w tętnicach i przyczyniać do zawału mięśnia sercowego czy udaru mózgu.

- Nasze badanie wykazało, że regularne spożywanie diety ubogiej w węglowodany i bogatej w tłuszcze wiązało się ze zwiększonym poziomem cholesterolu LDL – "złego" cholesterolu – i wyższym ryzykiem chorób serca – powiedziała główna autorka badania, dr Iulia Iatan z Healthy Heart Program Prevention Clinic, St. Paul's Hospital i University of British Columbia's Center for Heart Lung Innovation w Vancouver w Kanadzie.

Uczestnicy badania mieli też wyższe stężenie cholesterolu całkowitego i apolipoproteiny B, a te wskaźniki korelują z określonymi problemami zdrowotnymi.

- Po średnio 11,8 latach obserwacji – i po uwzględnieniu innych czynników ryzyka chorób serca, takich jak cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi, otyłość i palenie – osoby na diecie LCHF miały ponad dwa razy większe ryzyko wystąpienia kilku poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zatory w tętnicach, które wymagały stentów, zawał serca, udar i choroba tętnic obwodowych – powiedzieli naukowcy.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka