Przez 3 miesiące jedli "japoński chrzan". Zaskakujące wyniki eksperymentu
Już wcześniejsze badania wskazywały na przeciwzapalne i przeciwutleniające właściwości wasabi. Ostatnia analiza przeprowadzona przez Japończyków dowodzi, że roślina ta może również przeciwdziałać procesom demencyjnym. Warto włączyć ją do diety?
W tym artykule:
Wasabi może przeciwdziałać zaburzeniom pamięci
Badania opublikowane na łamach "Nutrients" wskazują na potencjał wasabi w przeciwdziałaniu procesom demencyjnym. Grupa naukowców z Japonii zaprosiła do udziału w eksperymencie 72 osoby między 60 a 80. rokiem życia.
Pacjenci przechodzili testy kontrolne sprawdzające ich zdolności poznawcze i pamięć przed badaniem oraz po okresie suplementacji. Uczestnicy badania przez 12 tygodni otrzymywali co wieczór tabletkę wasabi, a grupa kontrolna - placebo. Wstępne wnioski są obiecujące.
U osób, które przyjmowały wasabi, wykazano poprawę zarówno w zakresie pamięci długotrwałej, jak i krótkotrwałej, m.in. lepiej radziły sobie w testach skojarzeń, jak łączenie imion z twarzami.
Właściwości zdrowotne wasabi
W grupie, która otrzymywała placebo, nie wykazano poprawy ani w zakresie pamięci, ani zdolności poznawczych.
Właściwości wasabi
Poprawa koncentracji i pamięci to nie jedyne skutki regularnego spożywania wasabi. Jest to źródło witamin z grupy B, witaminy A, C i D, które w naturalnych sposób wzmacniają odporność. Przyprawa znajduje zastosowanie również przy problemach trawiennych - pobudza przemianę materii i zapobiega wzdęciom, biegunkom czy zaparciom.
Wasabi to bylina, której najcenniejszą częścią jest kłącze. W Polsce jest kojarzone przede wszystkim jako dodatek do sushi. Potocznie bywa nazywane japońskim chrzanem ze względu na charakterystyczny, ostry smak. Wasabi od lat cieszyło się dużą popularnością, zwłaszcza w Azji, nie tylko ze względu na wyjątkowe walory smakowe, ale również duży potencjał prozdrowotny.
Warto wspomnieć, że wcześniejsze badania wskazywały na działanie przeciwzapalne wasabi przede wszystkim ze względu na obecność izotiocyjanianu 6-metylosulfinyloheksylu (6-MSITC), który ma również właściwości przeciwutleniające.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.