Trwa ładowanie...

Czy tłuste potrawy mogą być zdrowe?

Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą osoby lubujące się w tłustych potrawach. Naukowcy wskazali bowiem na naturalny sposób ograniczenia negatywnych skutków, jakie wysokotłuszczowe produkty wywierają na organizm. Okazuje się, że można tego dokonać dzięki wzbogaceniu diety o przyprawy, takie jak kurkuma, cynamon czy czosnek. Przyprawy, wykazując właściwości antyoksydacyjne, przyczyniają się do obniżenia ryzyka przewlekłych chorób, takich jak artretyzm, choroby serca i cukrzyca.

1. Badania nad właściwościami przypraw

Gdy spożywamy wysokotłuszczowe posiłki, w naszym organizmie odkładają się duże ilości trójglicerydów. Zbyt wysokie stężenie tych związków zwiększa ryzyko chorób serca. Właśnie dlatego naukowcy zdecydowali się znaleźć naturalny sposób redukcji trójglicerydów we krwi. W tym celu badacze skupili się na analizie właściwości przypraw. Testom poddano sześciu otyłych mężczyzn w wieku od 30 do 65 lat. Każdemu uczestnikowi badania zaserwowano dwa posiłki – jeden wzbogacony o dwie łyżki stołowe mieszanki przypraw, drugi – bez żadnych dodatków. Posiłki obejmowały curry z kurczaka, włoski chleb ziołowy i herbatniki cynamonowe. Po każdym posiłku uczestnikom badania pobierano krew przez trzy godziny w odstępie 30-minutowym.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Przyprawy użyte w eksperymencie to: rozmaryn, oregano, cynamon, kurkuma, czarny pieprz, czosnek i papryka. Naukowcy wykorzystali je celowo. W czasie wcześniejszych badań wykryto, że przyprawy te posiadają silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki wzbogaceniu posiłku o mieszankę przypraw, aktywność antyoksydacyjna we krwi zwiększyła się o 13%, a odpowiedź insulinowa obniżyła się o 20%.

2. Antyoksydanty a choroby przewlekłe

Według ekspertów stres oksydacyjny – brak równowagi między działaniem reaktywnych form tlenu a zdolnością do detoksykacji reaktywnych produktów ubocznych – może prowadzić do rozwoju chorób serca, zapalenia stawów i cukrzycy. Antyoksydanty zawarte np. w przyprawach pomagają zwalczyć stres oksydacyjny, przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych. Ilość antyoksydantów użytych w eksperymencie równa jest stężeniu przeciwutleniaczy w 140 gramach czerwonego wina i w 40 gramach ciemnej czekolady.

Wzbogacenie pokarmu o dwie łyżki stołowe przypraw nie doprowadziło do rozstroju żołądka u uczestników badania. Wręcz przeciwnie, badani byli zadowoleni ze smaku pokarmu i nie skarżyli się na problemy z trawieniem. Dzięki ostatnim badaniom wiadomo, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak, ale także chronią przed chorobami.

Dr n. med. Aneta Kościołek
Czy tłuste potrawy mogą być zdrowe?
Czy tłuste potrawy mogą być zdrowe?
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.