Trwa ładowanie...

Przysmak znika ze sklepów. Jego spożycie grozi listeriozą

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 11.10.2022 11:13
Produkt mięsny skażony został bakterią Listeria monocytogenes
Produkt mięsny skażony został bakterią Listeria monocytogenes (Getty Images)

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu jednej partii tzw. metki łososiowej. W popularnym wyrobie stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes. Mogą one powodować groźną chorobę zwaną listeriozą.

spis treści

1. Listeria w metce łososiowej

Kontrola Inspekcji Weterynaryjnej ujawniła obecność bakterii Listeria monocytogenes we wspomnianym wyrobie mięsnym. To rodzaj bakterii, która może pojawić się nie tylko w mięsie, ale także w serach – żółtych oraz pleśniowych, niepasteryzowanym mleku, surowych i wędzonych rybach, a nawet w nieświeżych sałatkach.

Choć nosicielami bakterii według szacunków może być co dziesiąta osoba, to u niektórych dochodzi do rozwoju choroby. Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, noworodków i małych dzieci, a także osób w podeszłym wieku.

Zobacz film: "Listerioza – objawy i leczenie"
Jedna partia metki łososiowej skażona chorobotwórczymi bakteriami
Jedna partia metki łososiowej skażona chorobotwórczymi bakteriami (GIS)

Objawy mogą pojawić się już po czterech godzinach od spożycia skażonej żywności i obejmować:

  • biegunkę,
  • wymioty,
  • wysoką gorączkę,
  • objawy grypopodobne – w tym bóle mięśni i stawów,
  • drgawki i utratę przytomności.

Niezdiagnozowana listerioza może niekiedy powodować zapalenie wsierdzia, a nawet sepsę. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem produktu wskazanego w komunikacie.

"W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem należy skontaktować się z lekarzem" – czytamy.

2. Szczegóły wycofanego produktu

GIS podał szczegóły dotyczące wycofanej partii produktu.

  • Produkt: Metka łososiowa, Kiełbasa Surowa "Metka" (opakowanie MAP o średniej wadze ok. 1,4 kg),
  • Numer partii: 1F828092828,
  • Termin przydatności do spożycia: 20.10.2022,
  • Producent: Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o., Zakład Produkcyjny w Uniszkach Cegielni, 06-500 Mława, Uniszki Cegielnia 16A, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14130301.

Jak informuje GIS, Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o. powiadomił odbiorców o zaistniałej sytuacji, rozpoczął się też proces wycofywania produktu z rynku.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze