Pstrąg łososiowy – wartości odżywcze, z patelni, pieczony w folii, w marynacie musztardowej
Pstrąg łososiowy jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej docenianych ryb. Dlaczego? Bowiem dlatego, że pstrąg łososiowy, zwany również tęczowym, jest niezwykle aromatyczną, a przy tym i smaczną rybą. Mięso pstrąga łososiowego ma delikatną różową barwę. Co ważne, jest łatwy do przygotowania. Nie wymaga ani zbytniego doprawiania ani traktowania go dodatkami. To fenomen wśród smakoszy ryb.
W tym artykule:
Pstrąg łososiowy – wartości odżywcze
Pstrąg łososiowy ma wiele wartości odżywczych. W 100 gramach ryby znajduje się około:
- 107 kCAl,
- 20 g białka,
- 10 mikrogram selenu,
- 7 mikrogram witaminy D,
- 219 miligrama kwasu Omega-3 EPA,
- 496 miligrama kwasu Omega-3 DHA.
Nadmienia się, że klasyką jest pstrąg łososiowy podawany w czystej postaci, co pozwala rozkoszować się jego smakiem i aromatem.
Owoce morza coraz popularniejsze na polskim stole
Pstrąg łososiowy – z patelni (sposób przygotowania)
Przygotowanie pstrąga łososiowego z patelni jest bardzo proste. Potrzebne są filety z pstrąga łososiowego ze skórą, sok z cytryny, pieprz, sól i oliwa do smażenia.
Filety należy opłukać, następnie osuszyć, polać sokiem z cytryny i w takiej postaci odstawić na około pół godziny. Po upływie tego czasu filety pstrąga łososiowego trzeba osuszyć ręcznikiem papierowym, a do smaku posypać solą oraz pieprzem.
Oliwę rozgrzać na patelni, a następnie smażyć pstrąga łososiowego przez około trzy minuty na każdej ze stron. Ważne, aby smażenie rozpocząć od strony skóry.
Pstrąg łososiowy – pieczony w folii (sposób przygotowania)
Pstrąg łososiowy pieczony w folii jest bardzo dietetyczny. Zaleca się przygotować następujące składniki: około dwóch sztuk pstrąga łososiowego, 50 g masła, 1,5 łyżeczki lubczyku suszonego, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, jedną łyżeczkę pieprzu cytrynowego i jedną łyżeczkę wegety.
Sposób przygotowania pstrąga łososiowego pieczonego w folii jest nadzwyczaj prosty. Należy zdjąć skórę z filetów. Przyprawy wymieszać ze sobą, a następnie przyprawić rybkę w środku i na zewnątrz. Dodatkowo do środka należy włożyć kilka wiórek masła. Każdą z rybek zawinąć osobno w folię, a kolejno umieścić ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zapiekać około pół godziny. Gotowe!
Pstrąg łososiowy – w marynacie musztardowej (sposób przygotowania)
Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowej to prawdziwy fenomen! Do jego przyrządzenia potrzeba: 300g filetu z pstrąga łososiowego, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki musztardy Dijon, 2 łyżki świeżego (najlepiej) posiekanego koperku, 2 ząbki czosnku, pieprz i sól.
Każdy ze składników marynaty wymieszać ze sobą w miseczce. Kolejno należy nasmarować nią filet z każdej ze stron i odstawić do lodówki na około 2 godziny – najlepiej więcej.
W nagrzanym do 180 stopni piekarniku piec taka zamarynowane filety przez 10 minut z każdej strony. Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowej smakuje równie pysznie jako potrawa z grilla.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.