Pstrąg łososiowy – wartości odżywcze, z patelni, pieczony w folii, w marynacie musztardowej

Pstrąg łososiowy jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej docenianych ryb. Dlaczego? Bowiem dlatego, że pstrąg łososiowy, zwany również tęczowym, jest niezwykle aromatyczną, a przy tym i smaczną rybą. Mięso pstrąga łososiowego ma delikatną różową barwę. Co ważne, jest łatwy do przygotowania. Nie wymaga ani zbytniego doprawiania ani traktowania go dodatkami. To fenomen wśród smakoszy ryb.

Pstrąg łososiowy – wartości odżywcze, z patelni, pieczony w folii, w marynacie musztardowej Pstrąg łososiowy – wartości odżywcze, z patelni, pieczony w folii, w marynacie musztardowej

Pstrąg łososiowy – wartości odżywcze

Pstrąg łososiowy ma wiele wartości odżywczych. W 100 gramach ryby znajduje się około:

Nadmienia się, że klasyką jest pstrąg łososiowy podawany w czystej postaci, co pozwala rozkoszować się jego smakiem i aromatem.

Owoce morza coraz popularniejsze na polskim stole

Pstrąg łososiowy – z patelni (sposób przygotowania)

Przygotowanie pstrąga łososiowego z patelni jest bardzo proste. Potrzebne są filety z pstrąga łososiowego ze skórą, sok z cytryny, pieprz, sól i oliwa do smażenia.

Filety należy opłukać, następnie osuszyć, polać sokiem z cytryny i w takiej postaci odstawić na około pół godziny. Po upływie tego czasu filety pstrąga łososiowego trzeba osuszyć ręcznikiem papierowym, a do smaku posypać solą oraz pieprzem.

Oliwę rozgrzać na patelni, a następnie smażyć pstrąga łososiowego przez około trzy minuty na każdej ze stron. Ważne, aby smażenie rozpocząć od strony skóry.

Pstrąg łososiowy – pieczony w folii (sposób przygotowania)

Pstrąg łososiowy pieczony w folii jest bardzo dietetyczny. Zaleca się przygotować następujące składniki: około dwóch sztuk pstrąga łososiowego, 50 g masła, 1,5 łyżeczki lubczyku suszonego, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, jedną łyżeczkę pieprzu cytrynowego i jedną łyżeczkę wegety.

Sposób przygotowania pstrąga łososiowego pieczonego w folii jest nadzwyczaj prosty. Należy zdjąć skórę z filetów. Przyprawy wymieszać ze sobą, a następnie przyprawić rybkę w środku i na zewnątrz. Dodatkowo do środka należy włożyć kilka wiórek masła. Każdą z rybek zawinąć osobno w folię, a kolejno umieścić ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zapiekać około pół godziny. Gotowe!

Pstrąg łososiowy – w marynacie musztardowej (sposób przygotowania)

Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowej to prawdziwy fenomen! Do jego przyrządzenia potrzeba: 300g filetu z pstrąga łososiowego, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki musztardy Dijon, 2 łyżki świeżego (najlepiej) posiekanego koperku, 2 ząbki czosnku, pieprz i sól.

Każdy ze składników marynaty wymieszać ze sobą w miseczce. Kolejno należy nasmarować nią filet z każdej ze stron i odstawić do lodówki na około 2 godziny – najlepiej więcej.

W nagrzanym do 180 stopni piekarniku piec taka zamarynowane filety przez 10 minut z każdej strony. Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowej smakuje równie pysznie jako potrawa z grilla.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka