Koper włoski - w kuchni, właściwości lecznicze, na co dzień

Koper włoski inaczej fenkuł, to często wykorzystywana w kuchni przyprawa i zioło. Do spożycia przeznaczone są wszystkie części tej rośliny łącznie z nasionami, które po wysuszeniu mają zastosowanie jako przyprawa. Jest uprawiany praktycznie na całym świecie. Poza tym ma wiele składników odżywczych i zdrowotnych ze względu na zawartość witaminy C, A, E oraz K. W skład kopru włoskiego wchodzą też takie minerały jak: wapń, cynk, żelazo, sód, magnez, potas i fosfor.

Właściwości lecznicze kopru włoskiego są znane od dawnaWłaściwości lecznicze kopru włoskiego są znane od dawna
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Różne sposoby wykorzystania kopru włoskiego w kuchni.

Koper włoski można gotować lub jeść na surowo jako dodatek np. do sałat. Liście kopru włoskiego są doskonałe do sosów i potraw z ryb oraz owoców morza. Dobrze komponują się smakowo z majonezem. Koper włoski również stosuje się jako przyprawę przy pieczeniu mięs i kiełbas.

Nasiona kopru włoskiego podkreślają smak i uwydatniają aromat bulionów. Dodaje się go także przy wypieku  pieczywa. Podkreśla smak słodyczy oraz różnych ciast. Nawet przy produkcji alkoholi używa się kopru włoskiego np. w ginie do wzbogacenia aromatu. Z tych samych powodów dodaje się olejek z kopru włoskiego do wyrobów cukierniczych.

Bulwy kopru włoskiego stosuje się przy przyrządzaniu wielu potraw. Spożywanie ich jest bardzo korzystne dla zdrowia, gdyż w ich skład wchodzą witaminy C, K oraz potas.

Sposoby na kolkę u dziecka

Jakie są właściwości lecznicze kopru?

Właściwości lecznicze kopru włoskiego są znane od dawna. Przede wszystkim koper włoski od dawna był używany przez znachorów oraz ludzi zajmujących się medycyną naturalną. Miał szerokie zastosowanie w przeróżnych dolegliwościach. Przepisywano go już w starożytności i leczono bóle głowy i choroby skórne. Koper włoski doskonale sprawdzał się też przy kolkach. Używano go też do nacierania ciała, jako środek na wzmocnienie mięśni. 

Bardzo popularna na wzdęcia jest herbata z owoców kopru włoskiego. Podaje się ją także niemowlętom, jeśli przytrafi im się kolka. Jednak nie wszyscy są zwolennikami stosowania jej w przypadku dzieci, ze względu na estrogenne działanie olejku zawartego w tej herbatce.

Olejek z kopru włoskiego, a także nasiona stosuje się przy leczeniu dolegliwości układu pokarmowego. Koper włoski, a konkretnie jego nasiona stosuje się dla osób chorujących na grypę. Zioło to świetnie sobie radzi w walce z drobnoustrojami oraz jako środek wykrztuśny, gdyż powoduje zwiększenie wydzieliny oskrzelowej, jak również wpływa na zmniejszenie jej gęstości.

W przypadkach dolegliwości dróg oddechowych stosuje się tzw. olejek koprowy, który należy dodać do mleka wraz z miodem. Działanie przeciwgorączkowe powoduje, że koper włoski podaje się osobom z przeziębieniem. Można wtedy stosować inhalacje oparami z olejku koprowego, dodanego do gorącej wody. Koper włoski bardzo dobrze sprawdza się również w zwalczaniu aft i ogólnie przy zapaleniu jamy ustnej.

To musisz wiedzieć

Przy jakich dolegiwościach może pomóc koper włoski?

Przeciwbakteryjne i przeciwzapalne właściwości kopru włoskiego powodują, że może on mieć wiele różnych zastosowań nie tylko w lecznictwie. Żucie jego nasion pozwoli na pozbycie się nieświeżego zapachu, a także wpłynie na poprawę zdrowia dziąseł. Potas występujący w roślinie wpływa na lepsze funkcjonowanie mózgu. Zmniejsza się również możliwość zachorowania na raka.

Kompres z wywaru kopru włoskiego pomaga w pozbyciu się opuchlizny ocznej. Picie herbatki natomiast powoduje, że można pozbyć się problemów żołądkowych - to świetny sposób na wzdęcia, zaparcia, a także gazy i kolki. Koper włoski po spożyciu powoduje uczucie sytości, dlatego jest też doskonałym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów.

Surowy koper włoski (fenkuł) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 31,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 1,24 g białka,
  • 7,30 g węglowodanów,
  • 3,93 g cukrów,
  • 3,10 g błonnika.

Surowy koper włoski (fenkuł) ma w 100 g 0,20 g tłuszczów, w tym:

  • 0,09 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,07 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,17 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

Surowy koper włoski (fenkuł) – jakie ma witaminy?

Surowy koper włoski (fenkuł) to produkt zawierający 12,00 mg witaminy C,48,0 µg RAE witaminy A, 0,58 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 62,8 µg witaminy K.

Surowy koper włoski (fenkuł) zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,01 mg witaminy B1,
  • 0,03 mg witaminy B2,
  • 0,64 mg witaminy B3,
  • 13,20 mg witaminy B4,
  • 0,23 mg witaminy B5,
  • 0,05 mg witaminy B6,
  • 27,0 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

Surowy koper włoski (fenkuł) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowy koper włoski (fenkuł) ma w sobie:

  • 49,0 mg wapnia,
  • 0,73 mg żelaza,
  • 17,00 mg magnezu,
  • 50,0 mg fosforu,
  • 414 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 52,0 mg sodu, 0,20 mg cynku,0,07 mg miedzi, 0,19 mg manganu i 0,70 µg selenu.

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 87 g (1 szklanka, plasterki)
Wartość energetyczna31,0 kcal27,0 kcal
Białko1,24 g1,08 g
Węglowodany7,30 g6,35 g
Cukier3,93 g3,42 g
Błonnik3,10 g2,70 g
Tłuszcz0,20 g0,17 g
Tłuszcze nasycone0,09 g0,08 g
Tłuszcze jednonienasycone0,07 g0,06 g
Tłuszcze wielonienasycone0,17 g0,15 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C12,00 mg10,44 mg
Równoważnik folianów27,0 µg23,5 µg
Witamina B1 - tiamina0,01 mg0,01 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,03 mg0,03 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,64 mg0,56 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,23 mg0,20 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,05 mg0,04 mg
Witamina B9 - kwas foliowy27,0 µg23,5 µg
Witamina B4 - cholina13,20 mg11,48 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A963 i.u.838 i.u.
Witamina A48,0 µg RAE41,8 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten578 µg503 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna607 µg528 µg
Witamina E0,58 mg0,51 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K62,8 µg54,6 µg
Wapń49,0 mg42,6 mg
Żelazo0,73 mg0,64 mg
Magnez17,00 mg14,79 mg
Fosfor50,0 mg43,5 mg
Potas414 mg360 mg
Sód52,0 mg45,2 mg
Cynk0,20 mg0,17 mg
Miedź0,07 mg0,06 mg
Mangan0,19 mg0,17 mg
Selen0,70 µg0,61 µg
Woda90,2 g78,5 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka