Pulpety z indyka
Pulpety z piersi indyka, bez dodatku jaja przygotowane na grillu to idealne danie dla osób ograniczających kalorie i zły cholesterol. Otręby owsiane zamiast pszennej bułki tartej to także bardzo korzystna zamiana. Otręby zawierają bowiem mnóstwo błonnika i cennych minerałów – dają uczucie sytości, oczyszczają organizm z toksyn i przeciwdziałają miażdżycy.
Składniki (4 porcje)
- 450 g mielonego mięsa z piersi indyka,
- ¼ filiżanki otrąb owsianych,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- ½ strąka czerwonej papryki,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania
Wymieszać razem: mięso, otręby, obrany i posiekany czosnek, drobno posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Posolić. Uformować 4 małe kulki i spłaszczyć je. Upiec na grillu lub w piekarniku. Można podać na zimno lub gorąco, z sałatą lub ryżem. Można zrobić także zdrowe hamburgery: mięso umieścić w bułce z mąki z pełnego przemiału razem z liściem sałaty i plastrami pomidora.
Komentarz
Papryka, czosnek i cebula jako przyprawy dla naszych pulpetów nadają im oryginalny smak i dostarczają witamin B1, C, A oraz minerałów: siarki, fosforu, potasu i magnezu. Danie niskokaloryczne (ok. 125 kcal na porcję) i bogate w białko zwierzęce.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 139,3 kcal |
Białka | 25,57 g |
Tłuszcze | 1,63 g |
Cholesterol | 58,8 mg |
Węglowodany | 10,87 g |
Błonnik | 5,58 g |
Witamina C | 73,2 mg |
Witamina A | 275,2 µg |