Rabarbar - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Rabarbar to doskonale znana nam roślina. Jej duże liście rozkładały się w przydomowych ogródkach naszych mam i babć. Niektórzy lubili spożywać łodygi rabarbaru na surowo, z odrobiną cukru. Czy wiemy jednak, jakie korzyści daje spożywanie tej rośliny?
1. Charakterystyka rabarbaru
Rabarbar należy do rodziny roślin rdestowatych. Jest nazywany również rzewieniem. Ma charakterystyczne duże liście i długie, dosyć grube ogonki liściowe. Najpopularniejszymi gatunkami tej rośliny są: rabarbar lekarski, ogrodowy, kędzierzawy i dłoniasty. W Polsce rabarbar jest uznawany za warzywo, w USA jest owocem.
Rabarbar, który znamy, lubimy i pamiętamy jeszcze z dzieciństwa, to rabarbar ogrodowy. W medycynie jest wykorzystywany rabarbar lekarski. Różni się on nieco od tego tradycyjnego. Jest przede wszystkim większy – może nawet sięgać 3 metrów. Właściwości lecznicze rabarbaru są cenione przede wszystkim w Chinach.
2. Właściwości rabarbaru
Rabarbar to bylina, która ma wiele cennych składników odżywczych. Jest on źródłem witamin: C, E oraz A. Jedząc tę roślinę, przyswajamy dosyć duże ilości fosforu oraz potasu. Rabarbar ma działanie przeciwzapalne. Ponadto rabarbar ma właściwości przeczyszczające. Rabarbar jest źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia. Zawarte w rabarbarze właściwości sprawiają, że pomaga on również przy problemach ze wzdęciami.
Rabarbar ma właściwości estrogenne – jest to szczególnie ważne dla kobiet mających problem z cerą trądzikową, pań w okresie przekwitania oraz mężczyzn zmagającym się z przerostem prostaty. Takie właściwości rabarbaru jest związane z obecnością rapontycyny.
Dodatkowo po upieczeniu wytwarza się w tej roślinie polifenol – rapontygeniny. Składnik ten zapobiega rozwojowi komórek rakowych. Ponadto rabarbar ma właściwości przeciwutleniające oraz antyalergiczne. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego.
Rabarbar mogą bez obaw spożywać osoby, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów. Po zjedzeniu około 10 dag ogonków rabarbaru przyswajamy tylko 20 kcal. To naprawdę niewiele.
3. Zastosowanie rabarbaru w kuchni
Rabarbar można spożywać na wiele sposobów. Roślina ta ma jedną jadalną część i jest to jej ogonek liściowy. Wycinamy ją przy korzeniu, potem powinniśmy pozbyć się liści. Mając takie ogonki, możemy już przygotować takie dania z rabarbarem, na jakie mamy ochotę.
Przepisy z rabarbarem są bardzo popularne. Rabarbar smakuje dobrze zarówno na surowo, jak i po opieczeniu czy ugotowaniu. Pamiętajmy jednak, że surowe łodygi rabarbaru są kwaśne, dlatego najlepiej jest wybierać te, które są różowe lub czerwone. Dobrym pomysłem jest posypanie ich cukrem, a w wersji zdrowszej – np. stewią lub polanie ich miodem. Oczywiście dobrze jest wcześniej je obrać.
Bardzo dobrym pomysłem jest przepis z rabarbarem na kompot. Kompot z rabarbaru jest pyszny, a przy tym doskonale gasi pragnienie. Dla urozmaicenia możemy do kompotu z rabarbaru dodać inne owoce, np. truskawki. Aby ugotować smaczny kompot z rabarbaru, powinniśmy pokroić wcześniej rabarbar na kompot na mniejsze kawałki. Następnie zalewamy je wodą i słodzimy do smaku. Po pewnym czasie kompot z rabarbaru jest gotowy.
Jakie jeszcze przepisy z rabarbarem warto wypróbować? Oczywiście pyszne ciasto z rabarbarem. Spód ciasta z rabarbarem może być kruchy biszkoptowy. Można go również wykorzystać do przygotowania drożdżowego ciasta z rabarbarem – można przyrządzić z nim tradycyjny placek lub bułeczki. Jeśli lubimy od czasu do czasu zjeść deser z owocami, to skorzystajmy z sezonowych „dobroci”. Przepis z rabarbarem na ciasto to bardzo dobry pomysł na niedzielny podwieczorek.
Ostatnio coraz popularniejsze stają się przepisy na tartę z rabarbarem. Spód tarty z rabarbarem może być wykonany z każdego rodzaju mąki. Najzdrowszy będzie oczywiście pełnoziarnisty spód tarty z rabarbarem. Nadzienie na tartę z rabarbarem można przesmażyć albo zmiksować i stworzyć mus z rabarbaru. Nadzienie tarty z rabarbarem doskonale będzie się komponować np. z budyniem. Możliwości jest naprawdę wiele.
Rabarbar można również wykorzystać do przygotowania syropu, dżemu, a nawet wina. Pamiętajmy jednak, że roślina ma najlepszy smak do końca czerwca. Później potrawy z rabarbarem mogą mieć gorzki posmak.
Jeśli nie mamy akurat ochoty na ciasto z rabarbarem, to możemy go dosyć długo przechowywać w lodówce, a nawet zamrozić. Rabarbar ta bardzo dobrze nadaje się do przechowywania do zamrażarce.
4. Przeciwskazania do spożycia
Wiemy już, że rabarbar jest źródłem cennych składników odżywczych. Niestety, niektóre niektóre jego składniki mogą wywołać niemałe szkody w organizmie. Dlatego też nie wszyscy mogą skorzystać z przepisów z rabarbarem.
Pamiętajmy jednak, by nie spożywać tej rośliny zbyt często. Rabarbar jest źródłem kwasu szczawiowego. Związek ten bardzo źle wpływa na nasze zdrowie. W związku z rabarbarem może dojść do rozwoju kamicy nerkowej, wypłukuje wapń z kości. Uwaga, substancje te znajdziemy również w szczawiu, szpinaku oraz figach.
Z rabarbarem w szczególności powinni uważać mężczyźni mający problem z niskim poziomem testosteronu. Spożywanie rabarbaru może przyczynić się do jeszcze większego obniżenia ilości tego hormonu w organizmie.
Ostrożne powinny być kobiety karmiące piersią. Wraz z ich mlekiem dziecko przyjmuje składniki zawarte w tej roślinie, które mają działanie przeczyszczające. Aby uniknąć biegunki u maluszka, lepiej powstrzymać się od spożywania np. tak lubianego ciasta z rabarbarem.
5. Kalorie i wartości odżywcze w surowym rabarbarze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 122 g (1 szklanka, pokrojony w kostkę) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 21,0 kcal | 25,6 kcal |
Białko | 0,90 g | 1,10 g |
Węglowodany | 4,54 g | 5,54 g |
Cukier | 1,10 g | 1,34 g |
Błonnik | 1,80 g | 2,20 g |
Tłuszcz | 0,20 g | 0,24 g |
Tłuszcze nasycone | 0,05 g | 0,07 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,04 g | 0,05 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,10 g | 0,12 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 8,00 mg | 9,76 mg |