Zbierz teraz i przygotuj nalewkę. Rabarbarówka ma niesamowite właściwości

Rabarbar to bardzo popularna roślina. Gości na naszych stołach od pokoleń w czasie wiosennych i letnich miesięcy. Niemal wszyscy znają smak babcinego ciasta czy kompotu z rabarbarem. Jednak nie każdy wie, że z rośliny tej można przygotować także pyszną nalewkę. Sprawdź, jak zrobić domową rabarbarówkę!

Nalewka rabarbarowa to połączenie kwaśnych i słodkich smakówNalewka rabarbarowa to połączenie kwaśnych i słodkich smaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Kurek

Kiedy zbierać i kupować rabarbar?

Rabarbar, czyli rzewień jest rośliną dobrze znaną w Polsce. Choć rabarbar jest warzywem, to jednak wiele osób kwalifikuje go do grupy owoców. Ma to miejsce głównie z uwagi na jego walory smakowe.

Rabarbar rośnie w zasadzie przez całą wiosnę oraz lato. Jednak zaleca się, żeby zbierać warzywo tylko do połowy czerwca. Łodygi, które będziemy jeść nie powinny mieć więcej niż 5 tygodni, wówczas zawarta w nich ilość szczawianów jest stosunkowo niewielka.

Po 5 tygodniach poziom szczawianów wapnia zaczyna wzrastać. Spożywanie tych substancji w nadmiernych ilościach jest szkodliwe dla zdrowia, bowiem przyczynia się do psucia zębów, wypłukiwania wapnia z kości czy powstawania kamieni nerkowych.

Niezawodny przepis na domowe drożdżówki z rabarbarem

Jak zrobić nalewkę z rabarbaru?

Rabarbarówka to doskonały pomysł na wykorzystanie rabarbaru. Jak ją przygotować?

Potrzebne są:

  • 1 kg rabarbaru,
  • 0,5 l spirytusu lub wódki,
  • szklanka wody,
  • 300 g cukru trzcinowego nieratyfikowanego,
  • 1/2 laski wanilii.

Sposób przygotowania

Umyty i osuszony rabarbar należy pokroić w kostkę, wrzucić do szklanego słoja, przesypać cukrem, a następnie wlać alkohol, wodę oraz pół laski wanilii. Słoik należy zakręcić i odstawić przynajmniej na 4 tygodnie. W tym czasie dobrze jest delikatnie potrząsać słoikiem, tak by rozpuścił się cukier.

Po upływie miesiąca, nalewkę można przecedzić i przelać do butelek. Rabarbarówka powinna jeszcze leżakować w ciemnym miejscu przez ok. 5 miesięcy.

Jakie właściwości ma rabarbar?

Rabarbar jest cennym źródłem witamin z grupy A, C i E. Sięgając po rabarbar przyswajamy fosfor, potas, magnez, sód i żelazo. Warzywo to jest też źródłem kwasu foliowego i antyoksydantów.

Dużą zaletą rabarbaru jest to, że jest on rośliną niskokaloryczną, dlatego też jest dobrą propozycją dla osób zmagających się ze zbędnymi kilogramami. Z uwagi na dużą ilość błonnika, rabarbar jest dobry na zaparcia oraz poprawę funkcjonowania układu trawiennego. Z kolei zawarte w nim przeciwutleniacze minimalizują ryzyko zmian nowotworowych.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka