Toksyczne produkty, które chętnie jemy

Ciekawość, adrenalina, wyjatkowy smak, czasem tradycja. Ludzie z różnych względów jedzą potrawy potencjalnie trujące.

Pomidory to dzisiaj stali bywalcy na stołach. Zjadamy je w sałatkach, w formie sosu, na świeżo. Niewielu z nas jednak wie, że mogą być one potencjalnie trujące, szczególnie jeśli są nie do końca dojrzałe. Takie pomidory zawierają tomatynę, alkaloid. Wystarczy zjeść kilka zielonych pomidorów, by pojawiły się pierwsze objawy zatrucia pokarmowego: mdłości, kolki, wymioty i biegunka. Najwięcej tomatyny zawierają pomidory zielone, z których w niektórych regionach Polski przygotowuje się sałatki. Zatrucia tomatyną można jednak w łatwy sposób uniknąć. Wystarczy wybierać w pełni dojrzałe pomidory.

Jakie jeszcze produkty jemy mimo tego, że są one w pewnym stopniu toksyczne?

Przeczytaj także: Pomidory lekiem na raka. Dzięki jednemu składnikowi

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Rycerz

/ 4Pestki moreli

Choć w Polsce jedzenie nasion moreli nie jest zbyt popularne, na pewno są śmiałkowie, którzy ich próbowali. Ważne jest jednak, by z tymi nasionami nie przesadzać – zawierają substancję, która w dużych dawkach jest potencjalnie trująca.

Pestki moreli cenione są głównie przez wzgląd na amigdalinę. Substancja ta, czasem nazywana także witaminą B17, przez niektórych uznawana jest za leczniczą. - Należy z nią jednak bardzo uważać, ponieważ w procesie trawienia zmienia się ona w cyjanowodór – mówi Emilia Kołodziejska, dietetyk. - Amigdalina nie została zresztą oficjalnie uznana jako witamina – dodaje.

Jakie są skutki zatrucia pokarmowego amigdaliną? Przede wszystkim, najpierw należy powiedzieć, że aby do takiego zatrucia doszło, trzeba zjeść naprawdę dużo pestek moreli. Dwie lub trzy nie mają znaczenia, ale sto – już tak. Wtedy pojawia się ból brzucha, wymioty, zawroty głowy i biegunka.

/ 4Owoce czarnego bzu

Obraz
© 123RF

Czarny bez nazywany jest też eliksirem zdrowia. Późnym latem z jego owoców przygotowuje się pyszne syropy, które w czasie zimy mają bardzo ważne zadanie: uchronić przed przeziębieniem. To jednak nie jedyna właściwość owoców czarnego bzu.

Czarne, niewielkie kuleczki rosnącego na polach i łąkach drzewa pełne są pektyn, garbników, witamin. Szczególnie dużo mają witaminy C oraz prowitaminy A. Wzmacniają więc odporność, dbają o wzrok i skórę. Sok z owoców czarnego bzu ma działanie przeciwbólowe, przeczyszczające i odtruwające organizm, ale, jeśli zostanie przyrządzony nieprawidłowo, może powodować zatrucia pokarmowe. Dlaczego?

Nieodojrzałe owoce czarnego bzu, liście i gałązki drzewa zawierają glikozyd – sambunigrynę. Jest to substancja toksyczna, powodująca zatrucia pokarmowe. Pierwszymi objawami takiego zatrucia są nudności, później pojawiają się również wymioty, biegunka, duszność.

Sambunigryna ginie podczas obróbki cieplnej, dlatego jeśli decydujemy się na przygotowanie soku z owoców czarnego bzu, należy go zapasteryzować na gorąco.

/ 4Rozdymka tygrysia

Rozdymka tygrysia to ryba popularna głównie w Japonii. Wykorzystuje się ją do przygotowania fugu, tradycyjnej japońskiej potrawy. Niestety, ryba ta zawiera toksyczną substancję – tetrodoksynę.

Tetrodoksyna jest z kolei wytwarzana przez mikrooragizmy morskie, które rozdymka tygrysia zjada. Dla ryby substancja jest nieszkodliwa, ale jeśli tetrodoksyna dostanie się do organizmu człowieka, może spowodować paraliż, a nawet śmierć. Dlatego w Japonii kucharze, którzy chcą przygotowywać fugu, uczą się tej sztuki przez wiele lat, a na końcu czeka ich egzamin. O tym, jakiej ostrożności wymaga mięso z rozdymki tygrysiej niech świadczy tylko fakt, że zdaje go jedynie 30 proc. kucharzy.

Szczególnie toksycznymi narządami rozdymki tygrysiej są: wątroba, jajniki i ikra. A to właśnie jajniki są rarytasem. Japońscy kucharze marynują je w paście z ryżowych otrębów i w soli. - Ich jedzenie, choć ryzykowne, wynika z tradycji. Japończykom po prostu nie przystoi nie spróbować tradycyjnego dania - mówi Emilia Kołodziejska.

Przeczytaj także: Dlaczego warto jeść ryby?

/ 4Rabarbar

Obraz
© 123RF

Choć kompot z dodatkiem rabarbaru to esencja zbliżającego się lata, a ciasto z kruszonką i łodygami tej rośliny przypomina dzieciństwo – warto wiedzieć, że nie należy przesadzać z ich jedzeniem. Powód? Rabarbar może prowadzić do zatruć pokarmowych i chorób nerek.

To przez zawarty w nim kwas szczawiowy. Największe ilości tego związku znajdują się w liściach rośliny i z tego względu nie są one jadalne. Dietetycy zwracają także uwagę, że powinniśmy jeść wyłącznie łodygi tej rośliny. Co więcej – należy to robić w ściśle określonym czasie w roku.

Najmniej kwasu szczawiowego rabarbar zawiera na przełomie maja i czerwca - i to jest pora, kiedy możemy jeść go niemalże bez ryzyka. Im jednak później, tym poziom toksyny wzrasta, a wraz z nim ryzyko uszkodzenia wątroby i nerek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka